piątek, 12 lipca 2013

ZygZak-owy tort


Dla siostrzeńca wszystko, dlatego kiedy siostra poprosiła mnie o pomoc przy zrobieniu urodzinowego tortu, od razu zaczęłam pytać co fajnego wymyślimy? Padło na ZygZaka, ulubieńca większości przedszkolaków. Na początku myślałyśmy, że będzie z tym dużo roboty i to nie prostej...ale co dwie głowy to nie jedna! I co się okazało? ZygZak nie dość, że wyszedł dużo fajniejszy niż się spodziewałyśmy to jeszcze okazał się zdecydowanie mniej problemowy niż nam się wydawało. Może dlatego że miałyśmy 4 ręce... :)
Tort zrobiony jest z czekoladowych biszkoptów z octem przełożonych lekką masą z serka mascarpone. Przepis i instrukcje do masy i biszkopta znajdziecie tutaj

Jak wykonać kształt samochodu? Nic prostszego. Na internecie krąży wiele instrukcji, jednak ta wydała nam się najłatwiejsza i nie marnująca biszkopta. Pomysł aga1173 z Wielkiego Żarcia.

Cała filozofia w tym, żeby upiec prostokątny biszkopt, i ściąć go po 2 prostopadłychbokach (pasek ok 2 cm), a na pozostałych wyrównując ścianki. Skrawków nie zjadamy! Będą nam potrzebne do osiągnięcia kształtu samochodu. Po odkrojeniu boków rozcinamy biszkopt na 3 warstwy ( my upiekłyśmy 1,5 biszkoptu i 1 rozcięłam na 2). przekładamy czym chcemy i bierzemy się za rzeźbienie w cieście.





Z biszkoptowych okrawków odcinamy po kawałku paska na przednie nadkola (na oko by wielkościowo zgrywały się z resztą samochodu) i za pomocą masy przyklejamy z przodu na głównym biszkopcie. Z pozostałych kawałków układamy "dach samochodu"(jeden pasek pozostawiamy na zrobienie spojlera). Pierwszy i ostatni kawałek dobrze ułożyć pod kątem.
Następnie delikatnie zaokrąglamy kształt auta ścinając kanty i dokładnie smarujemy cały tort masą maślaną.

 Czas na lakierowanie. Nam posłużyła do tego masa cukrowa, tym razem kupiona ponieważ jest bardziej plastyczna od robionej domowym sposobem. Jednak dla chętnych przepis znajdziecie tutaj.




Masę cukrową musimy rozwałkować na płat ok 2mm grubości (by nam się nie kleiła użyjmy mąki ziemniaczanej), dobrze gdy płat jest nieco większy niż nasz tort, wygodniej się go okłada. Jedna ważna rzecz: masę cukrową przyklejamy do tortu za pomocą MASY MAŚLANEJ, zetknięcie się masy cukrowej z bitą śmietaną natychmiast ją rozpuści. Więc pamiętajmy by dobrze nasz tort z masą śmietanową pokryć masą maślana.



Tak rozwałkowaną masę nakładamy "luźno" na tort, i zaczynamy przygładzać go od góry, by pozbyć się powietrza i masa cukrowa ładnie przylegała. Teraz zostaje już tylko dopieścić tort detalami. My wszystko zrobiłyśmy za pomocą masy cukrowej i powycinanych z niej kształtów, detale przyklejamy za pomocą wody. Najlepiej przy użyciu pędzelka smarujemy detal wodą i przyklejamy do tortu.
Spojler osobno obłożyłyśmy masą cukrową i przymocowałyśmy do samochodu za pomocą wykałaczek.


Zachwycających efektów i smacznego!




5 komentarzy:



  1. Robisz wspaniałe torty takie małe dzieła sztuki!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż się zaczerwieniłam...dziękuję bardzo! To najmilszy komentarz jaki otrzymałam :)

      Usuń
  2. Ile zużyłyście masy do pokrycia tortu? Chcę kupić, a są dostępne w ilościach 250g i 1 kg.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na ten przezornie kupiłam 1 kg, ale wykorzystałam z tego połowę. Jednak było goraco i masa duzo lepiej sie rozwałkowywała i była bardziej plastyczna, przy niższych temperaturach schodzi jej nieco wiecej.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...