poniedziałek, 15 lipca 2013

Conchigliette z groszkiem, boczkiem i cytryną.


Zainspirowana przepisem z książki "Każdy może gotować" J.Olivera przygotowałam conchigliette czyli makaron w kształcie małych muszelek z boczkiem, groszkiem i cytryną w sosie śmietanowym. W oryginalnym przepisie Jamie użył jeszcze mięty, którą ja pominęłam. To jeden z makaronów, który jest idealny na spotkania ze znajomymi, można go podać w dużym naczyniu, bardzo ładnie się prezentuje.

 Składniki: (4-6 porcji)

  • ok. 10 plastrów boczku (jeśli nie możecie znaleźć pokrojonych cienkich plastrów, spytajcie w sklepie mięsnym czy Wam pokroją, jeśli nie postarajcie się w domu cienko go pokroić..a z resztą kto nie lubi dużych kawałków boczku ;))
  • 400 g makaronu; małe muszelki - conchigliette
  • 300 g mrożonego groszku
  • 2-3 duże łyżki śmietany
  • ok. 10 dag tartego parmezanu
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • masło
Do wrzącej wody wrzuć makaron. Na dużą patelnię wlej oliwę i dodaj kawałek masła. Dodaj boczek przyprawiony solą i pieprzem i smaż aż będzie złocisty. Następnie dodaj groszek i smaż ok. 2 min. Dodaj śmietanę i zamieszaj. Dodaj chochelkę wody z makaronu na patelnię i odcedź makaron. Wsyp go na patelnię, wyciśnij cytrynę, wszystko dopraw pieprzem i solą. Pozwól daniu bulgotać przez 2 min. Wyłącz gaz, posyp makaron parmezanem i podawaj.






1 komentarzy:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...