niedziela, 7 lipca 2013

Bułgarska musaka


Kuchnia bałkańska, podbiła moje serce od pierwszego spotkania. Jednym z najbardziej znanych jej dań jest musaka, która występuje w kilku różnych wersjach. Inaczej robi się ją w Grecji, inaczej w Bułgarii. Jej wersje różnią się także w zależności od regionu. Ja na początek proponuję musakę w wersji jak najbardziej klasycznej. Jeśli się Wam spodoba, później na tej bazie możecie tworzyć własne cuda, dodając cukinie, bakłażana, paprykę lub coś innego co akurat wpadnie wam do głowy i będzie pod ręką. Najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że nawet jeśli nie zjecie na raz całej musaki, możecie schować ja do lodówki i później odgrzać w piekarniku lub mikrofali. Co daje możliwość zabrania jej ze sobą także do pracy. Nie staci ona swoich walorów smakowych, a nawet będzie lepsza.

Składniki:
  • 500g mięsa mielonego (ja wybrałam wieprzowo-wołowe)
  • 5-6 dużych ziemniaków (ok.600g)
  • przecier pomidorowy
  • 5 pomidorów
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra - opcjonalnie (musakę możemy doprawić także ulubionymi ziołami, ale tu pozostawiam Wam pole do popisu)
  • jogurt naturalny (najlepiej gęsty) 400g
  • 2 jajka
  • odrobina oliwy do podsmażenia mięsa i posmarowania naczynia żaroodpornego/brytfanny 
Kiedy zaczynałam swoją przygodę z domową musaką często okazywało się że pomimo prawie godziny w piekarniku, ziemniaki znajdujące się w środku naczynia pozostawały jeszcze twarde. Dlatego też nauczona doświadczeniem przygotowanie tego bałkańskiego dania rozpoczynam od obrania ziemniaków, pokrojenia ich w kosteczkę i podgotowania, by odrobinę zmiękły przez co skróci się czas przygotowania samej zapiekanki.


W trakcie podgotowywania ziemniaków zabieram się za pokrojenie cebuli i pomidorów. Cebulę i 3 pomidory kroimy w kostkę, pozostałe 2 w plasterki - posłużą nam do wyłożenia dna naczynia żaroodpornego. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę z mięsem dodając przecier pomidorowy rozcieńczony w szklance wody i pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dusimy na wolnym ogniu ok 10 min, następnie czekamy aż większość wody odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Dodajemy ziemniaki.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy wcześniej pokrojonymi w plasterki pomidorami. Nakładamy mięsny farsz i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na termoobieg i przypiekanie od góry.







W tym czasie dokładnie mieszamy jogurt z jajkami. Kiedy nasza musaka będzie już ładnie przyrumieniona, wyciągamy ją z piekarnika i zalewamy jogurtem z jajkiem. Pieczemy jeszcze ok 10 min. na tych samych ustawieniach, do czasu aż jogurt się zetnie i przyrumieni. Podawać na gorącą z zimnym jogurtem naturalnym.

Smacznego! :)









3 komentarzy:



  1. bardzo ciekawy pomysł, zazwyczaj jadłam musakę w greckiej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie ^^ Trzeba spróbować wykonać to cudo u siebie w domu. Bardzo dziękuję za przepis. A jak myślisz pasował by na wierzch żółty ser?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej :) Sama czasem dodaje :) Choć osobiście wole bez, uwielbiam ten spieczony jogurt na górze :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...