poniedziałek, 11 lutego 2013

Tort na ciemnym biszkopcie z masą z serka mascarpone


Każdy dzień to dobry powód do świętowania. Jednak są dni szczególnie ważne, w które chcemy komuś zrobić przyjemność. Jednym ze sprawdzonych sposobów są słodkości np. torty. Oto moje pierwsze tego typu dzieło. Tort na ciemnym biszkopcie z masą z bitej śmietany i serka mascarpone, udekorowany masą cukrową i lukrem plastycznym(zakupionym w sklepie z artykułami cukierniczymi). Smaczny, nie za słodki (nie licząc masy cukrowej, której można się z łatwością pozbyć z wierzchu) na idealnym biszkopcie z przepisu
Marty W. za który bardzo dziękuję ;)
Tort ten był niespodzianką na imprezę urodzinową dlatego też nie mogę Wam dokładnie pokazać efektu końcowego.
 Składniki:

 (biszkopt)
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka mąki
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 100 ml rumu do nasączenia
(masa do tortu)
  • 500g serka mascarpone
  • 300g śmietany kremówki + 2 fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • odrobina kremu czekoladowego do kanapek (typu nutella)
(masa cukrowa)
  • 80 dag cukru pudru (najlepiej firmy Diamant masa wychodzi najbardziej gładka)
  • 50 g glukozy w proszku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml zimnej wody
  • olejek migdałowy
  • 3 łyżeczki margaryny Planta
(masa maślana - "cement")
  • 10 łyżek masła
  • 3 filiżanki cukru pudru
  • olejek rumowy

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek. W mniejszej misce mieszamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem, odstawiamy na chwilę do czasu aż się spienią (uwaga! naczynie nie może być zbyt małe, żeby żółtka nam z niego nie uciekły). W tym czasie białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę za pomocą miksera, dodajemy olej i piankę z żółtek i jeszcze chwile wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy po odrobinie przesianą mąkę ostrożnie mieszając za pomocą łyżki do dokładnego połączenia się składników.
Tak przygotowaną masę wykładamy na blachę posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Pierwsze 15 min na pieczeniu od dołu, kolejne 15 na pieczeniu od góry, następnie 15 min na termoobiegu. Do 3 warstwowego tortu potrzebujemy 1,5 takiego biszkopta dlatego ten z 6 przecinamy na pół, a następny pieczemy z połowy ilości podanych składników.

Masa:

Serek mascarpone ucieramy z cukrem, dodajemy do niego na sztywno ubitą śmietanę z fixem.

Masa cukrowa:

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 min.W tym czasie w małym garnku gotujemy wodę. Stawiamy żelatynę na parze, mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy glukozę, musimy uważać by mieszanka się nie zagotowała. Dodajemy margarynę i ściągamy z pary zanim całkiem się rozpuści. Powoli dosypujemy cukier puder do uzyskania konsystencji ciasta. Przekładamy z garnka na stolnice i wygniatamy jak ciasto. Tak przygotowana masa cukrowa jest biała, jeśli chcemy nadać jej dowolny kolor dodajemy barwnik spożywczy i zagniatamy aż masa jednolicie się zabarwi.

Masa maślana:

Masło ucieram na gładką masę z cukrem pudrem i olejkiem rumowym.

Przygotowanie tortu:


Biszkopty przekrojone na pół nasączamy mieszanką rum+woda (pół na pół). Dolny biszkopt smarujemy masą z serka mascarpone i przykrywamy następnym. Smarujemy cienką warstwę kremu czekoladowego i znów nakładamy serek mascarpone. Nakładamy ostatnią część biszkoptu. Całość pokrywamy masą maślaną dzięki której przymocujemy do tortu masę cukrowa (nie może być to masa na bitej śmietanie ponieważ rozpuszcza ona masę cukrową). Masę rozwałkowujemy jak najcieniej, nawijamy na wałek i przekładamy na tort. Ostrożnie modelujemy jej kształt odcinając niepotrzebne boki. Tort możemy udekorować w dowolny sposób. Ja za pomocą masy cukrowej białej i z dodatkiem czerwonego barwnika oraz czarnego lukru plastycznego stworzyłam diabełka i napis, który przyczepiłam także za pomocą masy maślanej.
Jest to dość prosty tort do wykonania jednak jak każdy - czasochłonny o czym musimy pamiętać planując naszą pracę.  




0 komentarzy:



Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...