Składniki (na ok.4 kromki)
- Ok. 30 oliwek
- Duży ząbek czosnku lub dwa małe
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- Kawałeczek ostrej papryki ( dodałam ok 2cm pasek)
- Sól, pieprz
Czosnek siekamy, solimy i rozgniatamy nożem. Odstawiamy na kilka minut. Dzięki temu będzie on miękki i bardziej łagodny. W tym czasie w blenderze lub miseczce umieszczamy oliwki, paprykę i oliwę. Doprawiamy i dodajemy czosnek. Miksujemy. Jeśli pasta jest zbyt sucha dodajemy więcej oliwy. Serwujemy z grzankami lub z makaronem jako ekspresowy obiad.
Uwielbiam tapenadę! Ja dziś zrobiłam wersję z czarnych oliwek :)
OdpowiedzUsuńmoja mama robi identyczną !! Jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie !
http://paradoxoftaste.blogspot.com
Od lat robię taka samą. Jest smaczna, pożywna i kaloryczna.
OdpowiedzUsuńhttp://mojekulinarnewariacje.blogspot.com/2013/02/pasta-z-oliwek.html?spref=fb
Zapraszam