piątek, 19 kwietnia 2013

Pasta z oliwek - tapenada

Pewnego słonecznego dnia miałam ochotę zjeść oliwki. Oczywiście nie może być zbyt łatwo, ponieważ nie chciałam dorwać słoika i po prostu go opróżnić :) Tak właśnie powstał pomysł na pastę z oliwek. Jest super łatwa i idealnie komponuje się z chrupiącymi grzankami.

Składniki (na ok.4 kromki)

  • Ok. 30 oliwek 
  • Duży ząbek czosnku lub dwa małe
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • Kawałeczek ostrej papryki ( dodałam ok 2cm pasek)
  • Sól, pieprz

Czosnek siekamy, solimy i rozgniatamy nożem. Odstawiamy na kilka minut. Dzięki temu będzie on miękki i bardziej łagodny. W tym czasie w blenderze lub miseczce umieszczamy oliwki, paprykę i oliwę. Doprawiamy i dodajemy czosnek. Miksujemy. Jeśli pasta jest zbyt sucha dodajemy więcej oliwy. Serwujemy z grzankami lub z makaronem jako ekspresowy obiad.




3 komentarzy:



  1. Uwielbiam tapenadę! Ja dziś zrobiłam wersję z czarnych oliwek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moja mama robi identyczną !! Jest przepyszna :)

    Zapraszam do mnie !

    http://paradoxoftaste.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Od lat robię taka samą. Jest smaczna, pożywna i kaloryczna.

    http://mojekulinarnewariacje.blogspot.com/2013/02/pasta-z-oliwek.html?spref=fb

    Zapraszam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...