wtorek, 16 kwietnia 2013

Specjalny omlet czyli nic specjalnego



Rzecz bardzo prosta a jakże wspaniała, idealna na niedzielne śniadanie. Połączenie omleta francuskiego z fritatą, czyli śniadanie po mojemu. Przepis banalnie prosty, aż się dziwię, że jeszcze nie wszyscy go znają.
Składniki (na 1 duży  omlet):
  • 4 jajka
  • pomidor
  • kilka plasterków szynki
  • ogórek konserwowy
  • kukurydza z puszki
  • cebula dymka
  • sól, pieprz, ulubione zioła (opcjonalnie)





Najlepiej przed zrobieniem samego omleta, przygotować sobie wszystkie składniki.
Pomidora, ogórka, szynkę i dymkę kroimy w drobną kostkę. Z kukurydzy odlewamy wodę.



Jajka rozbijamy do naczynia i dokładnie mieszamy, aby stworzyły w miarę jednolita masę.






 Do jajek dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Tak przygotowaną masę wylewamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażamy na małym ogniu pod przykryciem do momentu ścięcia się jajka. Jeśli będzie potrzeba odwracamy na drugą stronę za pomocą talerza ( patelnię przykrywamy górna stroną talerza i odwracamyi zrzucając omleta, następnie zsuwamy go ponownie na patelnię drugą stroną). W ten sam sposób ściągamy omleta z patelni.

Smacznego!






2 komentarzy:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...