poniedziałek, 25 marca 2013

Moja owsianka z masłem orzechowym.


Nigdy nie przepadałam za owsianką. W jej przypadku często jest tak że albo się ją uwielbia albo nienawidzi.  Chcąc się do niej przekonać próbowałam wymyślić wersję, która będzie mi smakować. I tak też się stało. Odrobina masła orzechowego robi ogromną różnicę! A więc moi drodzy, prezentuję Wam moją "owsiankową" wariację :)

Używam zwykłych płatków owsianych ponieważ mają więcej wartości odżywczych niż błyskawiczne. Jednak obydwa rodzaje się nadają.



Składniki (1 porcja)

  • pól szklanki płatków owsianych górskich
  • pół szklanki zimnej wody
  • pół szklanki mleka migdałowego
  • 1/2 - 1 banana
  • łyżeczka masła orzechowego
  • garść suszonej żurawiny
  • cynamon mielony

Dzień wcześniej, wieczorem zalewam płatki owsiane zimną wodą aby zmiękły przez noc. Rano wylewam wodę (jeśli zostanie) a na małym ogniu podgrzewam mleko (nie doprowadzam do wrzenia, lubię letnią owsiankę). W między czasie kroje banana i na plasterki dodaje odrobinę masła orzechowego. W misce zalewam płatki mlekiem, mieszam, dodaję plastry banana, posypuję żurawiną i cynamonem. Gotowe!





5 komentarzy:



  1. Samo zdrowie :) Dobrze zacząć dzień od takiego pożywnego śniadania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cooo? Jak można nie lubić owsianki?? O Ty, nawet się nie przyznawaj! Haha ;D

    U mnie z rana owsianka codziennie jest, już dawno tylko sobie nie robiłam takiej jak Twoja, w klasycznym *mniam mniam* składzie. Wciąż szukam nowych smaków (niebezpieczna gra, haha, niekiedy można sobie zepsuć humor ;P), chyba pora na mały powrót do sprawdzonych wersji... :]

    Pozdrawiam!
    N.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! widzę że przyciągnęłam uwagę eksperta owsiankowego :D Muszę wypróbować jakąś wersję z Twojego bloga! Dzięki za inspirację do kolejnych prób :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. uwielbiam owsianki z masłem orzechowym ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...