Czasem są takie dni (jak na przykład dla nas czas zbliżającej się sesji ;) ), kiedy śniadanie jest najbardziej wartościowym posiłkiem jaki masz czas zjeść w ciągu całego dnia. Wtedy właśnie warto sięgnąć po ten przepis. Przedstawiam Wam kanapkę, która nie tylko Was nasyci na początek dnia ale także dostarczy dużo witamin.
W Polsce zdecydowanie królują kanapki "bez przykrycia" jednak ja najbardziej lubię takie zamykane, pełne warzyw, takie podczas jedzenia których można się pobrudzić ;)
A Wy wolicie tradycyjne polskie kanapki czy może sandwiche ?
Składniki (na jedną kanapkę):
- dwie kromki pełnoziarnistego pieczywa (może być inny rodzaj)
- garść szpinaku (lub sałata)
- 3 plasterki pomidora (lub suszone pomidory)
- garść tartego parmezanu (lub plasterek sera żółtego)
- 1 jajko
- 1-2 plasterki wędliny
- kilka plasterków ogórka
- zielona cebulka
- ketchup lub Wasz inny ulubiony sos
- masło
- sól, pieprz
Przygotowujemy wszystkie składniki. Kroimy pomidora, ogórka i zieloną cebulkę. Pieczywo opiekamy w tosterze. W tym czasie, w miseczce, bełtamy jajko dodając szczyptę soli i pieprzu. Na patelni, na średnim ogniu, roztapiamy łyżeczkę masła i wlewamy jajko. Po minucie posypujemy omlet serem (lub kładziemy plasterek) i składamy na pół. Smażymy jeszcze ok 30 sekund. Opieczoną kromkę smarujemy masłem. Układamy kolejno: szpinak, pomidory (solimy i pieprzymy), omlet, ogórka, wędlinę i zieloną cebulkę. Wszystko to polewamy ketchupem lub innym sosem i przykrywamy drugą kromką. Podajemy na talerzu, koniecznie z serwetką ;)
Oryginalny i smaczny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie i zachęcam do wzięcia udziału w konkursie na http://magicznykociolek.blox.pl/2013/01/Konkurs.html
takie solidne kanapki dają siłę od rana;)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się taka kanapka! :D
OdpowiedzUsuńMEGA MEGA! Mmmm zawsze takie zdjęcia na noc muszę oglądać i zawsze jeść mi się chce! Już chcę raaaaano!
OdpowiedzUsuń