Miła odmiana dla standardowej w większości domów sałatki warzywnej, przyrządzanej na wszystkie tylko możliwe okazje. Czasem warto spróbować czegoś nowego, nie bójmy się pora! W tej sałatce sprawdza się fantastycznie, musimy tylko pamiętać, że przed przyrządzeniem czegokolwiek trzeba go sparzyć.
Potrzebujemy:
- 2 pory
- 30 dag ostrego sera
- 2-3 kwaśne jabłka
- majonez
- sól, pieprz
Pora przekrawamy na pół, dokładnie myjemy i kroimy na jak drobniejsze piórka. Następnie wsadzamy do sitka i przelewamy wrzątkiem, żeby zmiękł i pozostawiamy do ostygnięcia. Ser i jabłka kroimy w kostkę. Następnie wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
1.Jabłka i ser kroimy na kostkę, pora szatkujemy.
2.Pora sparzamy, przelewając gorącą wodą.
3. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Uwielbiam tę sałatkę ;) Ale tak oryginalnie nigdy jej nie podawałam!
OdpowiedzUsuńwystarczy trochę fantazji i foremki do ciasteczek pod ręką :D
OdpowiedzUsuń