niedziela, 18 listopada 2012

Biało-czarne muffiny


Kiedy nagle nachodzi mnie ochota na coś słodkiego,idealnym pomysłem są muffiny. Nie dość, że smaczne to w dodatku ekspresowe. A tym razem wywołała je chyba moja kobieca intuicja, która przewidziała niezapowiedzianych gości na dzień następny. Muffiny wyszły jak szachownica biało-czarne i idealnie się sprawdziły jako poczęstunek do kawy : )

Na ok 15 muffinów potrzebujemy:
             (podstawa)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki                                                                  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia  
  • 1 szklankę cukru
  • szczyptę soli
  • garść rodzynek
  • 2 jajka
  • 10 łyżek oleju
  • 1 szklankę mleka
  •  1 łyżeczkę aromatu cytrynowego
Cisto ciemne:
podstawa +
  • 2 łyżki kakao
  • odrobina rumu 


 W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól, rodzynki), w drugiej składniki mokre (jajka, mleko, olej, aromat). Dodajemy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy. Rozkładamy połowę masy do foremek. Następnie do masy dosypujemy kakao i dolewamy odrobinę rumu. Tak przygotowana masę rozkładamy do pozostałych foremek. Muffiny wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20-25 min.
Smacznego!




2 komentarzy:



  1. Mam takie same papilotki :) A muffiny zawsze są dobre! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...