poniedziałek, 5 listopada 2012

Kawa na jasienna chandrę

Jesień, zmiana czasu i zapadająca ciemność mimo, że na zegarku dopiero 16.00. Nic przyjemnego...ale na wszystko jest jakiś sposób. Ciepły kocyk, ciekawa książką i dzbanek pysznej gorącej herbaty... lub wspaniała kawa z dodatkiem miodu, czekolady i przyprawy korzennej. Jestem w niebie... 

Potrzebne składniki:
(na 2 porcje)
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub 2 porcje espresso)
  • 350 ml mleka
  • 4 łyżeczki miodu
  • czekolada deserowa  

Mleko podgrzewamy (nie gotujemy), do wysokich szklanek wlewamy po 2 łyżeczki miodu (ze względów estetycznych uważajmy żeby nie pobrudził on ścianek). Kawę zalewamy 200 ml gorącej wody i rozpuszczamy w niej 2 kostki czekolady oraz dodajemy przyprawe korzenną, mleko spieniamy dowolna techniką (ja robię to za pomocą zaparzarki do kawy). Spienione mleko wraz z pianką wlewamy do szklanek tak aby zapełnić ok 2/3 ich pojemności. Następnie, delikatnie ciągłym strumieniem wlewamy do niego kawę (UWAGA! nie lejemy po ściance, najlepiej użyć naczynia z dzióbkiem i lać ok 0,5cm od ścianki).
Na koniec dekorujemy kawę starta czekoladą.
Smacznego!



6 komentarzy:



  1. mmm lubię taką kawkę ze spienionym mleczkiem;)
    pycha

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak mi się nudzić będzie (i zdobędę gdzieś miód, ale ten dobry, nie sztuczny!), to zrobię :)

    PS *chandrę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka kawa jest dobra na wszelkie smutki. Dziś robię <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Kawa z miodem? Bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kawa z miodem jest pyszna. Też byłam zdziwiona jak mi pierwszy raz taką zaproponowano. Ale warto było się skusić. Z czystym sumieniem polecam
    pozdrawiam
    www.rodzinka-cafe.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...