niedziela, 2 września 2012

Zupa cukiniowo-kukurydziana


W domu nadmiar cukinii a ja nie mogłam się zdecydować na co ją przerobić. Dzięki Waszej pomocy i ankiecie na fb zdecydowałam się na zupę, którą większość chciała ujrzeć na naszym blogu. Oto ona! :)
Przepis na zupę wzorowany jest na dwóch które znalazłam w internecie i urozmaicony przeze mnie.


           Składniki:
  • Duża cukinia
  •  2 średnie cebule
  • kostka rosołowa
  • 1l wody
  • 1 duży serek topiony
  • puszka kukurydzy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • curry, papryka ostra, kurkuma, gałka muszkatołowa

Cukinie obieramy i wycinamy z niej pestki. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka razem z drobno pokrojona cebulą. Dodajemy masło, kostkę rosołową i wodę następnie dusimy kilka minut. Doprawiamy gałką muszkatołową, curry , papryką i kurkumą. Teraz czas by dodać serek topiony, kukurydzę i pogotować jeszcze kilka minut. Na koniec zmiksować, dodać śmietanę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dosypać pozostałą część kukurydzy. Podawać np. z grzankami/ groszkiem ptysiowym.
Smacznego!






5 komentarzy:



  1. O, jadłam jakiś czas temu bardzo podobną zupę, tylko bez serka topionego. Ten dodatek mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No dobra, a gdzie ta kukurydza? Zmiksowana czy tylko do dekoracji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kukurydza jest zarówno zmiksowana z cukinią jak i służy do dekoracji :) Wszystko jest w przepisie :)

      Usuń
  3. wygląda smakowicie ;) z daleka myślałam, że to brązowe to jakieś miesko, a tu grzanki ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...