Ponieważ bakłażan kojarzy mi się z wakacyjnymi obiadami na południu europy, chętnie dodaje go do dań aby przywołać miłe wspomnienia. Przepis ten jest pyszny w swojej prostocie jednak ja dodałam do niego dość mocny akcent jakim jest ser wędzony. Gotowy sos (bez sera) można przechowywać w słoiczku, w lodówce przez kilka dni.
Składniki: (na około dwie porcje)
- mały bakłażan
- dobrej jakości sos pomidorowy
- dwa grubsze plasty sera wędzonego
- ok. 200g dowolnego makaronu (ja wybrałam penne)
- dwie łyżki tartego parmezanu
- pieprz, sól
- oliwa z oliwek
- kilka listków bazylii
pyszna, makaronowa wariacja!:)
OdpowiedzUsuńdoskonała propozycja
OdpowiedzUsuńależ festiwal smaków i barw na telrzu. No i jest makaron, więc znów: "lubię to" ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)