czwartek, 23 sierpnia 2012

Faszerowane kabaczki



To danie może być traktowane jako główne bądź dodatek. Jest to alternatywa dla ryżu i surówki o delikatnym smaku. Farsz czyli ryż z warzywami który mi pozostał użyłam jako dodatku do golonki której przepis znajdziecie tutaj

Składniki :
  • jeden mały kabaczek
  • ok. 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 cebulki dymki
  • koperek
  • szczypta posiekanej papryczki chilli (opcjonalnie)
  • żółta papryka
  • woreczek ryżu
  • pół kostki sera mozarella
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek
Ryż gotujemy. Drążymy kabaczek starając się go nie przedziurawić. Środek kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki, siekamy dymkę i troszkę koperku, kroimy paprykę i ewentualnie chilli. Mieszamy wszystko z ryżem i łyżką oliwy. Do naczynia żaroodpornego wlewamy ok kubka przegotowanej, gorącej wody i wkładamy kabaczek. Przykrywamy naczynie folią i pieczemy w 180 stopniach przez 30min. Jeśli chcemy przypieczony ser możemy zdjąć folię i piec dodatkowo ok 10 min.




1 komentarzy:



  1. też uwielbiam faszerowane kabaczki i cukinie ;)
    są przepyszne ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...