Dziś prezentuję Wam moją wersję golonki. Wybieram mięso z indyka ponieważ jest mniej tłuste od wieprzowego i delikatniejsze. Sos robiony z piwa Somersby nadaje oryginalny smak daniu więc w tym wypadku nie zamieniałabym go na inne. Przepis na ryż z warzywami prezentowany z golonką znajdziecie za niedługo na blogu.
Składniki (na dwie duże lub 4 mniejsze porcje):
- 2 małe golonki z indyka
- 3/4 puszki piwa Somersby
- 2 cebule
- pieprz, sól, ostra papryka
- łyżka oliwy
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kroimy cebulę w piórka. Golonkę doprawiamy pieprzem, solą i papryką. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Kładziemy golonki pionowo (jak na zdjęciu powyżej). Dookoła obsypujemy cebulą. Wkładamy do piekarnika na 30min żeby zarumienić golonkę z zewnątrz. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, wlewamy piwo i kładziemy mięso bokiem w piwie. Pieczemy ok. 1,5h w zależonści od wielkości golonki. Możemy podać z ryżem lub z ziemniakami (np. pieczonymi). Ja prezentuję dwie wersje : z ryżem z warzywami i samym ryżem polanym sosem z piwa.
ciekawe, by dodać akurat somersby ;) trzeba to wypróbować.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
alesz to pysznie wygląda ajajaj :D bede tu czesciej zgladała :d
OdpowiedzUsuń