niedziela, 19 sierpnia 2012

Golonka z indyka w piwie somersby


Dziś prezentuję Wam moją wersję golonki. Wybieram mięso z indyka ponieważ jest mniej tłuste od wieprzowego i delikatniejsze. Sos robiony z piwa Somersby nadaje oryginalny smak daniu więc w tym wypadku nie zamieniałabym go na inne. Przepis na ryż z warzywami prezentowany z golonką znajdziecie za niedługo na blogu.


Składniki (na dwie duże lub 4 mniejsze porcje):
  •  2 małe golonki z indyka
  • 3/4 puszki piwa Somersby
  • 2 cebule
  • pieprz, sól, ostra papryka
  • łyżka oliwy
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Kroimy cebulę w piórka. Golonkę doprawiamy pieprzem, solą i papryką. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Kładziemy golonki pionowo (jak na zdjęciu powyżej). Dookoła obsypujemy cebulą. Wkładamy do piekarnika na 30min żeby zarumienić golonkę z zewnątrz. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, wlewamy piwo i kładziemy mięso bokiem w piwie. Pieczemy ok. 1,5h w zależonści od wielkości golonki. Możemy podać z ryżem lub z ziemniakami (np. pieczonymi). Ja prezentuję dwie wersje : z ryżem z warzywami i samym ryżem polanym sosem z piwa.








2 komentarzy:



  1. ciekawe, by dodać akurat somersby ;) trzeba to wypróbować.

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. alesz to pysznie wygląda ajajaj :D bede tu czesciej zgladała :d

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...