sobota, 28 lipca 2012

Spaghetti z sosem amatriciana


A to alternatywa dla popularnego spaghetti bolognese. Sos amatriciana zawiera boczek który zastępuje mięso mielone ale dodaje zupełnie inny smak i aromat. Przygotowując to danie radzę zaopatrzyć się w dobrej jakości pomidory z puszki (ja użyłam pomidorów włoskiej firmy) ponieważ one nadają smak całej potrawie.
Sos amarticiana możemy dodać do każdego makaronu. Ja użyłam spaghetti pełnoziarnistego.


Przepis ( na 4 mniejsze porcje)
  •  2 małe puszki pomidorów lub jedna duża
  • opakowanie makaronu spaghetti (lub innego, ilośc wedle uznania)
  • ok 15dag boczku wędzonego
  • 2 małe cebule
  • parmezan do starcia na wierzch
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • oliwa z oliwek
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z boczkiem. Dodajemy pomidory z puszki, pieprz i paprykę. Dusimy na małym ogniu przez 5min. Gotujemy makaron. Sos doprawiamy solą i posiekaną pietruszką i dusimy jeszcze ok 5min. Podajemy ze świeżo startym parmezanem.






1 komentarzy:



  1. wygląda przepysznie ;)lubię boczek, lubię spaghetti, to ciekawa odmiana ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...