czwartek, 26 lipca 2012

Duet drobiowo-kukurydziany z odrobiną pikanterii



Z okazji akcji "Kukurydziane wariacje" postanowiłam poszukać natchnienia i wymyślić coś innego niż kukurydziana zupa krem. I oto rezultaty. Pikantny bulion z kurczakiem i kukurydzą. Danie szybkie, proste, a nie banalne. Miła, niecodzienna odmiana niedzielnego rosołu z kury.

Składniki (na 6 porcji)

 
  • 2 małe zielone papryczki chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wody
  • ok 650g piersi z kurczaka
  • 1 l wywaru z kurczaka / lub kostek rosołowych
  • 1 duża cebula
  • 2 płaskie łyżeczki zmielonego kminku
  • 2 małe liście laurowe
  • 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • odrobina pieprzy
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry ( jeśli jej nie znajdziecie w sklepie, pomińcie ten składnik) 
Obrane papryczki chilli miksujemy wraz z czosnkiem i 2 łyżkami wody. Następnie wlewamy do garnka bulion, wkładamy pokrojonego kurczaka, drobno posiekana cebulę i przyprawy (kminek, liść laurowy, tymianek, sól i odrobinę pieprzu) oraz mieszkankę czosnku z chilli. Wszystko zagotować, po czym przykręcić ogień, przykryć zostawić na wolnym ogniu jeszcze ok 10 min. Dodać kukurydzę, kolendrę i doprowadzić do wrzenia.Jeśli kurczak jeszcze jest twardy pozostawić przez chwile na małym ogniu. Na koniec wyciągnąć liście laurowe i podawać z drobno posiekanym szczypiorkiem i kawałkami awokado, którego delikatny kremowy smak złagodzi pikantność zupy.
Smacznego!




1 komentarzy:



  1. wygląda pysznie;) fajny pomysł żeby nie robić kremu, a zupę z kurczaka i kukurydzy ;)
    dziękuje za wspólne gotowanie;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...