A to alternatywa dla popularnego spaghetti bolognese. Sos amatriciana zawiera boczek który zastępuje mięso mielone ale dodaje zupełnie inny smak i aromat. Przygotowując to danie radzę zaopatrzyć się w dobrej jakości pomidory z puszki (ja użyłam pomidorów włoskiej firmy) ponieważ one nadają smak całej potrawie.
Sos amarticiana możemy dodać do każdego makaronu. Ja użyłam spaghetti pełnoziarnistego.
Przepis ( na 4 mniejsze porcje)
- 2 małe puszki pomidorów lub jedna duża
- opakowanie makaronu spaghetti (lub innego, ilośc wedle uznania)
- ok 15dag boczku wędzonego
- 2 małe cebule
- parmezan do starcia na wierzch
- zielona pietruszka
- sól, pieprz, papryka w proszku
- oliwa z oliwek
wygląda przepysznie ;)lubię boczek, lubię spaghetti, to ciekawa odmiana ;)
OdpowiedzUsuń