poniedziałek, 30 lipca 2012

Sernik z owocami


 Ponieważ posiadałam w domu spora ilość dobrego sera, zaczęłam się zastanawiać jak go wykorzystać by się nie zepsuł. Postanowiłam zrobić sernik. Jednak zwykły sernik wydał mi się za smutny z wyglądu i zbyt oklepany. Zainspirowana pomysłami z internetu wpadłam na pomysł by dodać do niego nieco owoców. Pierwszym natchnieniem był dżem truskawkowy podpatrzony z internetowego przepisu, ale że sernik dalej wyglądał smutno postanowiłam ozdobić go leśnymi owocami, które w tym okresie bardzo łatwo kupić.
I muszę się przyznać, sernik wyszedł naprawdę znakomity :D


Składniki:


MASA SEROWA
  • ok 1kg dobrego białego sera (zmielonego 2-3 razy)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki mąki
  • buteleczka aromatu cytrynowego
  • duży kubek śmietany 18% (gęstej)
  • 4 jajka
CIASTO:
  • 250g maki
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 1 jajko
  • 50ml mleka
DODATKI:
  • dżem truskawkowy
  • owoce leśne (borówki, maliny itd.)



Składniki na ciasto (mąkę, proszek do pieczenia,cukier, masło, mleko i jajko) łączymy w całość przy pomocy miksera. Następnie wykładamy nim dużą tortownicę i pieczemy w 170 stopniach przez 10 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie ser ucieramy z cukrem (tu także pomocny jest mikser), dodajemy do niego całą buteleczkę aromatu cytrynowego i 3 łyżki maki. Kiedy te składniki w miarę nam się połącza dodajemy do nich śmietanę i kolejno 4 jajka. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Kiedy ser jest już odpowiednio przygotowany, przekładamy go na ostudzony spód. Dżem odrobinę podgrzewamy w małym rondelku, by stał się rzadszy i polewamy nim wierzch sernika (możemy "podziurkować" ciasto by dżem wpłynął do środka). Tak przygotowany sernik pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Po upłynięciu tego czasu wyłączamy piekarnik, a sernik pozostawiamy w nim jeszcze ok 15 min. Następnie wyciągamy, a po całkowitym ostudzeniu wkładamy na kilka godzin do lodówki. Mój leżał całą noc. Rano kiedy był już porządnie schłodzony poukładałam na nim świeże maliny i borówki amerykańskie, które swoim kwaskowatym smakiem urozmaiciły smak masy serowej.











5 komentarzy:



  1. Tak tez smakuje :D dżem truskawkowy do sernika okazał się cudownym pomysłem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. uuu serniczek na bogato, tak piękne przybranie ;)

    Ach i co do wspólnego gotowania, jeszcze raz przepraszam, ze pominęłam przy wyliczaniu blogerek. Gdy zrobię podsumowanie akcji "Kukurydziane wariacje" będzie specjalna adnotacja na ten temat ;).

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile gramów czy mililitrów ma "duży kubek śmietany"? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka fajna nazwa bloga no i sernik pyszny:)
    pozdrawiam i dziękuję za udział w jagodowo nam 4!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...