piątek, 6 lipca 2012

Penne z sosem śmietanowym i brokułami


Przed Wami przepis na makaronowe danie, sprawdzające się w każdej okazji. Zarówno na kolacji we dwoje ( no chyba że dodacie czosnek :P), spotkaniu z przyjaciółmi czy rodzinnym obiedzie. Łatwe do zrobienia nawet w duuuużych ilościach, lekkie, a przede wszystkim smaczne.

Do przegotowania niezbędne nam będą:

( podane składniki wystarcza na ok 3,4 porcje. Ja zawsze przygotowuje składniki na całą paczkę makaronu, więc jedzenia jest jak dla wojska :))

  • makaron penne
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 brokuły
  • 2 średnie pomidory
  • ok 2 łyżek masła
  •  trochę maki
  • odrobina soku z cytryny
  • ulubione przyprawy do kurczaka ( ja używam soli, pieprzy, ostrej papryki, włoskich ziół lub przyprawy do gyrosa i kurczaka po węgiersku )



Makaron oczywiście gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, w trakcie tej czynności kurczaka i pomidora kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, wkładamy do garnka z odrobina wody na dnie (ok 1cm) i dusimy pod przykryciem,  ok 5 min (aż zmiekną). Przygotowując je w ten sposób zapobiegamy ich zwiędnięciu.
 Na większa patelnie lub wok wlewamy odrobinę oliwy i podsmażamy kurczaka doprawiając go wedle uznania, pamiętajmy jednak że sos śmietanowy złagodzi całość. Ja preferuje raczej pikantna kuchnię dlatego też papryka ostra lub chilli jest tutaj przyprawą pierwszorzędną (ew. przyprawa do gyrosa jak zależy nam na czasie i nie pomieszaniu proporcji przypraw). Kiedy kurczak jest już dobrze usmażony dodajemy do niego brokuły, które już są miękkie i pomidory. Trzymamy jeszcze chwile na ogniu by smaki się scaliły, jednak musimy uważać by pomidory się nie za bardzo nie rozmiękły. Na koniec dodajemy sos śmietanowy (rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę maki, śmietanę , kilka kropel soku z cytryny i ew. sól i pieprz). Wszystko mieszamy z ugotowanym makaronem i podajemy na talerze lub zapiekamy z serem żółtym w piekarniku :)

Smacznego!





3 komentarzy:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...