środa, 4 lipca 2012

Spaghetti carbonara


To chyba jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań z makaronem. Czy carbonara powinna być ze śmietaną czy bez? Czy dodawać całe jajka czy tylko żółtka? Po zbadaniu tej sprawy powiem tak: każdy włoch ma swoją najlepszą wersję tej potrawy i nie ma sensu się z nim kłócić.
Ja osobiście zdecydowanie bardziej przepadam za makaronem bez dodatku śmietany, przez co dziś Wam taki zaprezentuje.


Przepis (na jedną porcję):
  •  ok. 3 plasterków boczku
  •  dwa małe jajka lub jedno duże ( ilość jajek = ilość porcji + jedno jajko dodatkowo)
  •  makaron spaghetti (ilość wg uznania)
  •  garść świeżej bazylii
  •  garść tartego parmezanu
  •  ząbek czosnku
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku

Makaron gotujemy według przepisu.Do miseczki wbijamy jajka, bełtamy, przyprawiamy. Siekamy bazylię i czosnek oraz trzemy parmezan. Na kropelce oliwy podsmażamy kawałki boczku aż się zarumienią. Dodajemy czosnek i minutę podsmażamy. Na patelnię z boczkiem przesypujemy makaron, mieszamy i zdejmujemy na minutę z ognia. Następie wlewamy jajka i mieszamy wszystko przez chwilę aby się nie ścieły. Dodajemy 2/3 parmezanu i bazylię - mieszamy. Przekładamy na talerze posypujemy resztą sera. Można udekorować danie listkami bazylii. Smacznego!






0 komentarzy:



Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...