To chyba jedno z najbardziej kontrowersyjnych dań z makaronem. Czy carbonara powinna być ze śmietaną czy bez? Czy dodawać całe jajka czy tylko żółtka? Po zbadaniu tej sprawy powiem tak: każdy włoch ma swoją najlepszą wersję tej potrawy i nie ma sensu się z nim kłócić.
Ja osobiście zdecydowanie bardziej przepadam za makaronem bez dodatku śmietany, przez co dziś Wam taki zaprezentuje.
Przepis (na jedną porcję):
- ok. 3 plasterków boczku
- dwa małe jajka lub jedno duże ( ilość jajek = ilość porcji + jedno jajko dodatkowo)
- makaron spaghetti (ilość wg uznania)
- garść świeżej bazylii
- garść tartego parmezanu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Makaron gotujemy według przepisu.Do miseczki wbijamy jajka, bełtamy, przyprawiamy. Siekamy bazylię i czosnek oraz trzemy parmezan. Na kropelce oliwy podsmażamy kawałki boczku aż się zarumienią. Dodajemy czosnek i minutę podsmażamy. Na patelnię z boczkiem przesypujemy makaron, mieszamy i zdejmujemy na minutę z ognia. Następie wlewamy jajka i mieszamy wszystko przez chwilę aby się nie ścieły. Dodajemy 2/3 parmezanu i bazylię - mieszamy. Przekładamy na talerze posypujemy resztą sera. Można udekorować danie listkami bazylii. Smacznego!
0 komentarzy:
Prześlij komentarz