poniedziałek, 2 lipca 2012

Babuszki Cytrynowe



Przyszedł czas na kolejny deser, dzisiaj z kolei babeczki cytrynowe ;) Jest to przepis którego używam od dawna jednak został ulepszony na podstawie przepisu Magdy Gessler (zaczęłam dodawać kefir). Babeczki dość słodkie najlepiej smakują w połączeniu z kwaśniejszymi powidłami np. z jeżyn. :)

Składniki na ok 12 babeczek :
  • 300g maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 cytryny (starta  skórka i sok)
  • torebka cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 200 ml kefiru
  • 100g masła

Make przesiewamy do miski i dosypujemy do niej cukier, skórkę z cytryn, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka, roztopione i ostudzone masło, kefir i sok z jednej cytryny. Łączymy ze sobą zawartość dwóch misek i mieszamy ( nie musi być dokładnie, ciasto nie powinno wyjść idealnie gładkie). Przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami, a następnie pieczemy 15-10 min w 180 stopniach. :)





Smacznego :)


0 komentarzy:



Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...