Przyszedł czas na kolejny deser, dzisiaj z kolei babeczki cytrynowe ;) Jest to przepis którego używam od dawna jednak został ulepszony na podstawie przepisu Magdy Gessler (zaczęłam dodawać kefir). Babeczki dość słodkie najlepiej smakują w połączeniu z kwaśniejszymi powidłami np. z jeżyn. :)
Składniki na ok 12 babeczek :
- 300g maki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 cytryny (starta skórka i sok)
- torebka cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 200 ml kefiru
- 100g masła
Make przesiewamy do miski i dosypujemy do niej cukier, skórkę z cytryn, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia. W drugiej misce łączymy ze sobą jajka, roztopione i ostudzone masło, kefir i sok z jednej cytryny. Łączymy ze sobą zawartość dwóch misek i mieszamy ( nie musi być dokładnie, ciasto nie powinno wyjść idealnie gładkie). Przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami, a następnie pieczemy 15-10 min w 180 stopniach. :)
Smacznego :)
0 komentarzy:
Prześlij komentarz