sobota, 30 czerwca 2012

Szwedzki tort letni Nigelli


Dziś proponuję trochę owocowej słodkości, póki trwa sezon na truskawki.
W przygotowaniu trzeba wziąć pod uwagę, iż krem do tortu musi schłodzić się conajmniej 3 godziny więc najlepiej przygotować go dzień wcześniej lub rano.
Konsystencja masy jest dość lejąca ale przez to torcik jest lekki i idealny na letnie popołudnia.

Do kremu potrzebujemy:
  • 2 żółtka (białka możemy zamrozić i użyć do zrobienia bezy)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej
  • 250ml tłustego mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Podgrzej wszystkie składniki prócz ekstraktu waniliowego na średnim ogniu przez ok 3-5min cały czas mieszając. Nie dopuść do wrzenia. Przełóż krem do zimnej miski i dodaj ekstrakt. Mieszaj aż krem trochę przestygnie. Przykryj go szczelnie folią (tak żeby dotykała ona kremu) i włóż do lodówki na conajmniej 3 godziny.

Spód do tortu:
  • 3 jajka
  • 250g cukru
  • 90ml wrzątku
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g mąki
  • masło do natłuszczenia formy

Wyłóż dno formy (średnica 23cm) papierem i natłuść go masłem. Nastaw piekarnik na 180 stopni celsjusza.Utrzyj jajka z cukrem (używałam miskera ale można to także zrobić ręcznie) aż masa będzie jasna i puszysta. Dolej powoli wrzątek i wolno mieszaj.
Odzielnie zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli wsypuj do masy jajecznej stale miksując.
Przelej ciasto do foremki i piecz ok 30min aż będzie złociste. Staraj się nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Możesz to zrobić dopiero pod koniec aby sprawdzic patyczkiem czy po wbiciu w ciasto wyjdzie suchy. Jeśli tak to znaczy, że środek jest upieczony. Postaw w foremce na 10min aż przestygnie a następnie delikatnie ją usuń i odstaw aby ostygło.

Nadszedł czas na najtrudniejszą część. Podziel biszkopt na 3 warstwy. Jeśli nie jesteś w stanie tego zrobić możesz podzielić na pół.



Wykończenie:
  • 750g truskawek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 500ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki ekstarktu waniliowego

Odłóż najładniesze truskawki, ok 250g. Z reszty truskawek usuń szypułki, umyj je, pokrój na ćwiartki bądź połówki i posyp cukrem. Odstaw na conajmniej 10min.
Ubij na sztywno śmietanę. 1/3 dodaj do wcześniej przygotowanego kremu i delikatnie wymieszaj.
Ułóż jedną warstwę ciasta i dodaj połowę kremu oraz połowę posypanych cukrem truskawek. Ułóż kolejną warstwę i powtórz czynności. Na ostatnieą trzecią warstwę nałóż bitą śmietanę i udekoruj ją truskawkami. Wstaw tort do lodówki na 2h.







7 komentarzy:



  1. robiłam w maju ten tort jest obłędnie pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się! :) Jest wyjątkowo lekki i nie przesłodzony, bo za bardzo słodkimi tortami nie przepadam :)

      Usuń
  2. A tłuste mleko tzn. skondensowane czy 3,2%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam mleko 3,2% i krem wyszedł wystarczająco gęsty :)

      Usuń
  3. wrzątek do biszkoptu, ciekawe w czym pomaga ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dużo przepisów na biszkopt, większość osób np. ubija same białka. Dopiero w tym torcie przetestowałam dodawanie wrzątku do ciasta. Nie wiem czy to za jego sprawą ale biszkopt opadł tylko odrobinę. Mi osobiście spodobała się ta wersja biszkoptu i na pewno będę go robić jeszcze nie raz :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...