Dziś proponuję trochę owocowej słodkości, póki trwa sezon na truskawki.
W przygotowaniu trzeba wziąć pod uwagę, iż krem do tortu musi schłodzić się conajmniej 3 godziny więc najlepiej przygotować go dzień wcześniej lub rano.
Konsystencja masy jest dość lejąca ale przez to torcik jest lekki i idealny na letnie popołudnia.
Do kremu potrzebujemy:
- 2 żółtka (białka możemy zamrozić i użyć do zrobienia bezy)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej albo ziemniaczanej
- 250ml tłustego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Podgrzej wszystkie składniki prócz ekstraktu waniliowego na średnim ogniu przez ok 3-5min cały czas mieszając. Nie dopuść do wrzenia. Przełóż krem do zimnej miski i dodaj ekstrakt. Mieszaj aż krem trochę przestygnie. Przykryj go szczelnie folią (tak żeby dotykała ona kremu) i włóż do lodówki na conajmniej 3 godziny.
Spód do tortu:
- 3 jajka
- 250g cukru
- 90ml wrzątku
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150g mąki
- masło do natłuszczenia formy
Wyłóż dno formy (średnica 23cm) papierem i natłuść go masłem. Nastaw piekarnik na 180 stopni celsjusza.Utrzyj jajka z cukrem (używałam miskera ale można to także zrobić ręcznie) aż masa będzie jasna i puszysta. Dolej powoli wrzątek i wolno mieszaj.
Odzielnie zmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli wsypuj do masy jajecznej stale miksując.
Przelej ciasto do foremki i piecz ok 30min aż będzie złociste. Staraj się nie otwierać piekarnika podczas pieczenia. Możesz to zrobić dopiero pod koniec aby sprawdzic patyczkiem czy po wbiciu w ciasto wyjdzie suchy. Jeśli tak to znaczy, że środek jest upieczony. Postaw w foremce na 10min aż przestygnie a następnie delikatnie ją usuń i odstaw aby ostygło.
Nadszedł czas na najtrudniejszą część. Podziel biszkopt na 3 warstwy. Jeśli nie jesteś w stanie tego zrobić możesz podzielić na pół.
- 750g truskawek
- 2 łyżeczki cukru
- 500ml śmietany kremówki
- 2 łyżeczki ekstarktu waniliowego
Odłóż najładniesze truskawki, ok 250g. Z reszty truskawek usuń szypułki, umyj je, pokrój na ćwiartki bądź połówki i posyp cukrem. Odstaw na conajmniej 10min.
Ubij na sztywno śmietanę. 1/3 dodaj do wcześniej przygotowanego kremu i delikatnie wymieszaj.
Ułóż jedną warstwę ciasta i dodaj połowę kremu oraz połowę posypanych cukrem truskawek. Ułóż kolejną warstwę i powtórz czynności. Na ostatnieą trzecią warstwę nałóż bitą śmietanę i udekoruj ją truskawkami. Wstaw tort do lodówki na 2h.
robiłam w maju ten tort jest obłędnie pyszny!
OdpowiedzUsuńZgadzam się! :) Jest wyjątkowo lekki i nie przesłodzony, bo za bardzo słodkimi tortami nie przepadam :)
UsuńA tłuste mleko tzn. skondensowane czy 3,2%?
OdpowiedzUsuńJa dodałam mleko 3,2% i krem wyszedł wystarczająco gęsty :)
Usuńwrzątek do biszkoptu, ciekawe w czym pomaga ?
OdpowiedzUsuńJest dużo przepisów na biszkopt, większość osób np. ubija same białka. Dopiero w tym torcie przetestowałam dodawanie wrzątku do ciasta. Nie wiem czy to za jego sprawą ale biszkopt opadł tylko odrobinę. Mi osobiście spodobała się ta wersja biszkoptu i na pewno będę go robić jeszcze nie raz :)
UsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuń