niedziela, 8 lipca 2012

Pikantna zupa tajska

Niesamowicie egzotyczny smak, który uzależnia!!  Zupa z dodatkiem mleka kokosowego i mocną nutą pikanterii. Bardzo prosta a intryguje swoim smakiem wszystkich degustujących.



Na około 4 porcje potrzebujemy:
  •  opakowanie chińskiego makaronu
  •  pół puszki mleka kokosowego (200ml)
  •  0,7 l bulionu drobiowego
  • łyżeczka zielonej pasty curry
  •  pierś z kurczaka
  • natka piertuszki, zielona cebula, kolendra
  •  korzeń imbiru ok. 5cm
  •  czerwona papryczka peperoni
  •  limonka
  •  pół łyżeczki kurkumy

Gotujemy bulion, wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Imbir kroimy w ciękie paski, paprykę siekamy i dodajemy do bulionu. Trzemy skórkę z limonki do zupy oraz wyciskamy z niej cały sok. Do bulionu dodajemy pastę curry i mieszamy. Po ok 10min gotowania dodajemy mleko kokosowe i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy zieleninę i wyłączamy gaz.
Makaron zanużamy na 4 min we wrzątku i odcedzamy. Można go dodać na talerz ub bezpośrednio do zupy.

Smacznego!







0 komentarzy:



Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...