Na około 4 porcje potrzebujemy:
- opakowanie chińskiego makaronu
- pół puszki mleka kokosowego (200ml)
- 0,7 l bulionu drobiowego
- łyżeczka zielonej pasty curry
- pierś z kurczaka
- natka piertuszki, zielona cebula, kolendra
- korzeń imbiru ok. 5cm
- czerwona papryczka peperoni
- limonka
- pół łyżeczki kurkumy
Gotujemy bulion, wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Imbir kroimy w ciękie paski, paprykę siekamy i dodajemy do bulionu. Trzemy skórkę z limonki do zupy oraz wyciskamy z niej cały sok. Do bulionu dodajemy pastę curry i mieszamy. Po ok 10min gotowania dodajemy mleko kokosowe i chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy zieleninę i wyłączamy gaz.
Makaron zanużamy na 4 min we wrzątku i odcedzamy. Można go dodać na talerz ub bezpośrednio do zupy.
Smacznego!
0 komentarzy:
Prześlij komentarz