wtorek, 9 czerwca 2015

Bezowa tarta z rabarbarem



Idzie lato. Temperatura powietrza z każdym dniem rośnie, a w sklepach zbawiennie pojawia się rabarbar. Bo czy jest coś lepszego w upalny dzień niż kwaśny kompot czy ciasto z rabarbarem? Według mnie nie ma. Dlatego dzisiaj mam dla was pyszną tarte z rabarbarem i waniliową masą .

Składniki (na tartę o średnicy 30 cm):
 Kruche ciasto:
  • 250g mąki
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
Nadzienie:
  • 700g rabarbaru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 1/3 szklani mąki
  • pół szklanki cukru
Beza:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
Zaczynamy od kruchego ciasta, by miało ono czas na poleżenie w chłodnym miejscu. Dobrze jeśli wszystkie składniki nie są wyciągnięte prosto z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. 

Przesianą mąkę szybko zagniatamy z masłem, do momentu aż powstaną grudki. Następnie dodajemy cukier, jajko (także w tem. pokojowej) i szybko zagniatamy, by cisto było gładkie. Tak przygotowane zawijamy w folie i wkładamy na godzinę do lodówki.

 W tym czasie możemy przygotować masę. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na 1 cm kawałki. W jednej misce mieszamy mąkę z cukrem, w drugiej składniki mokre: żółtka, śmietanę i ziarenka laski wanilii. Tak przygotowana masę śmietanowo-jajeczną przelewamy do mąki z cukrem, dodajemy pokrojony rabarbar i dokładnie mieszamy.

Kiedy ciasto jest już gotowe, wyciągamy je z lodówki i rozkładamy w formie, pozbywając się jego nadmiaru i pieczemy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dobrze je czymś przyłożyć by nam nie napęczniało.

Kiedy ciasto jest już podpieczone wylewamy na nie nasza masę z rabarbarem i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na 30 min.

Jakieś 15 min przed końcem pieczenia ubijamy białka wraz z cukrem na sztywną pianę. A kiedy masa się już zapiekła, wykładamy je na wierzch naszej tarty. Tak przygotowane ciasto pieczemy jeszcze 30 min w 150 stopniach.

Smacznego!


1 komentarzy:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...