wtorek, 10 lutego 2015

Zupa krem z kalafiora



Zimno, szaro, a w Krakowie do tego jeszcze mgliście i śnieżnie. Zimowa aura nie sprzyja pozytywnemu nastawieniu, dlatego trzeba je wspomagać. Czym? Świetnym pomysłem są zupy krem z dodatkiem imbiru, kurkumy czy kolendry rozgrzewające i pyszne. Oczywiście krem z dyni zawsze na pierwszym miejscu, ale że nie lubię się z dynią siłować, wpadłam ostatnio na super alternatywę :D Zupa krem z kalafiora!

Skład :
  • 1 kalafior
  • 1 pietruszka
  • 1/3 selera
  • 1 por (tylko biała część)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 4 szklanki bulionu
  • imbir, gałka muszkatołowa, pieprz, sól
  • szczypior do dekoracji
Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kosteczkę, pora myjemy i kroimy w plasterki. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy olej (masło z dodatkiem oleju nie będzie się przypalać). Podsmażamy pietruszkę, seler i por ok 5 min (aż warzywa będą miękkie). W tym czasie doprawiamy je imbirem, gałka muszkatołową i pieprzem. Dodajemy mleko, bulion i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dorzucamy kalafiora podzielonego na mniejsze części i gotujemy ok 20 min (do miękkości). Teraz wszystko miksujemy, gotujemy jeszcze 2-3 min i podajemy, póki ciepłe z dodatkiem pokrojonego szczypioru. Można także dodać grzanki lub groszek ptysiowy.

Smacznego :)




2 komentarzy:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...