wtorek, 8 lipca 2014

Wyścigowy tort z truskawkami


Pierwszy tort jaki w życiu upiekłam powstał z miłości, i tak od niego zaczęła się moja miłość do tortów :). Pewnie już zauważyliście, że za długo nie mogę się bez nich obejść, więc czas na kolejny! Tym razem z okazji 5-tych urodzin cudownej osóbki, która zażyczyła sobie samochodowe urodziny. No bo jak wszystkim dobrze wiadomo 5-cio letnie dziewczynki lubią samochody i nie lubią różowego :P. Zdradzę Wam sekret, tu też o miłość się rozchodzi...nawet nie tyle co do samochodów lecz do ich wielkiego miłośnika poznanego w przedszkolu.
Tym razem tort lekki, mało słodki i bezalkoholowy bo przeznaczony dla tych najmłodszych. Jasny biszkopt, masa mascarpone i cudowne świeże truskawki, które w tym roku były wyjątkowo pyszne.

Składniki: (duża tortownica)

Biszkopt:
  • 12 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • herbata brzoskwiniowa do nasączenia
Masa mascarpone:
  • 500g serka maskarpone
  • 500ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 x śmietan fix (dzięki niemu nasza masa jest trwalsza i nie opada, ale nie jest konieczny)
  • cukier puder ( nie podaje ilości bo to zależy od tego jak bardzo słodka masę chcemy uzyskać)
  • świeże truskawki do przełożenia

Przygotowanie:

Biszkopt dobrze upiec dzień wcześniej, by miał czas spokojnie ostygnąć. 
Jajka rozdzielamy na żółtka i białka. Z białek ubijamy sztywną pianę, w trakcie dodając cukier. Ciągle miksując, ale już na mniejszych obrotach dodajemy przesiana mąkę na przemian z żółtkami. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, wykładamy ja do formy wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Tak przygotowane cisto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 50 min (gotowość biszkopta sprawdzamy metoda suchego patyczka). Następnie wyciągamy ciasto z piekarnika, rzucamy nim o podłogę z ok 20 cm i wkładamy ponownie ale już do wyłączonego i uchylonego pieca by powoli ostygało.

Masę także przygotowujemy posługując się mikserem. Na początek ucieramy mascarpone z cukrem, przez ok 2-3 min. Nastepnie w drugim naczyniu ubijamy śmietanę dodając śmietan fix zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Dodajemy maskarpone i za pomoca szpatułki dokładnie mieszamy. Chcac uzyska masę czekoladowa możemy dodac kakao lub rozpuszczona (ostygnieta!) czekolade.

Biszkopt przekrawamy na 3 płaty, każdy ponczujemy herbatą. Nastepnie układamy kolejno biszkopt, mase maskarpone i swieże pokorjone truskawki.

Jeśli zamierzamy zdobić tort masą cukrową, musimy z zewnątrz pokryć go dokładnie masą maślaną na którą przepis znajdziecie tutaj.





6 komentarzy:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...