Ciasto na słonych krakersach z masą krówkową, bardzo szybko znalazło wielką rzeszę fanów, dlatego też chcę Wam pokazać drugi sposób na niezawodny popis przed rodzinką i znajomymi.
Nie ma nic lepszego niż szybkie ciasto do niedzielnej kawy. Zwłaszcza takie...banany, czekolada, bita śmietana....mmm...czego chcieć więcej? Szybko się robi, a jeszcze szybciej znika z talerzyków.
- 5 jajek
- 125 g cukru
- 200g zmielonych orzechów włoskich
- 6 bananów
- 2 tabliczki mlecznej czekolady + odrobina gorzkiej do posypania na wierzch
- 500g śmietany 30%
- 100 ml mleka
- 2-3 usztywniacze do śmietany (typu fix) -opcjonalnie
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 30 min. Kiedy spód ciasta będzie już gotowy, odstawiamy go do ostygnięcia. W tym czasie kroimy banany na pół, a później każdą połówkę wzdłuż.
W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z mlekiem i tez odkładamy na chwile do przestygnięcia. Banany układamy na ostudzonym już spodzie, polewamy rozpuszczoną czekoladą.
Na koniec ubijamy śmietanę (z fixem lub bez) i wykładamy na sam wierzch ciasta. Dekorujemy starta czekoladą. Można jeść od razu jednak najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.
Chcę to ciasto, tu i teraz! :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie,
http://siostraelwa.blogspot.com/
Robi się je błyskawicznie więc nic nie stoi na przeszkodzie ;)
Usuńuuuu! ale pyszności, ale smakowitości!
OdpowiedzUsuńi ja tu być na diecie? no, nie da się. mam kilo więcej od samego oglądania!
Raz na czas wolno :D zrób małą blachę i zaproś znajomych na kawę :D Od razu zniknie, a jedzone w grupie nie tuczy (tak bardzo) :P
Usuńbanany i czekolada - ja do szczęścia nie potrzebuję już nic więcej, pycha! :)
OdpowiedzUsuńDodaj jeszcze bitą śmietanę i będziesz w raju :D
UsuńWypróbowałam przepis. Ciasto robi się szybciutko i jest przepyyyszne! :)
OdpowiedzUsuńJa bedę piekła w sobote :) mam nadzieje ze mi wyjdzie ;) HONIA
OdpowiedzUsuńI jak udało się? Myślę, że na pewno :D
Usuń