poniedziałek, 17 grudnia 2012

Ciasto na słonych krakersach z masą krówkową



Niebo w gębie! Idealne połączenie smaków , których zestawienie wcześniej nie przyszłoby mi do głowy. Masa krówkowa w otoczeniu słonych krakersów może brzmieć odważnie, ale przysięgam warto spróbować. Najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek miałam okazje zjeść, poza smakiem ma jeszcze jedne dodatkowy plus...a nawet dwa...szybkie i bez pieczenia!


 Składniki na dużą blachę:
  •  3 duże opakowania słonych krakersów (najlepiej lajkonika)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jakjko
  • 1 litr mleka
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 0,5 l śmietanki 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • migdały w płatkach
  • mała puszka masy krówkowej

    1/4 litra mleka należy zmiksować razem z jajkiem, maka i budyniem. Pozostałą część mleka zagotować, dodać cukier, masło i cukier wanilinowy.


    Kiedy masło całkowicie się rozpuści,  zdjąć z palnika i miksując dodać wcześniej przygotowana mieszankę. Postawić na niewielkim ogniu i zagotować, ciągle mieszając by uniknąć powstania grudek.


     Na dużą blachę wyłożyć warstwę słonych krakersów i rozsmarować na nich masę krówkową. Najlepiej zrobić to ciepłą łyżka (maczamy ją we wrzątku jak przy nakładaniu lodów).



    Następnie znów kładziemy warstwę krakersów na która wykładamy przygotowana przez nas masę budyniową i znów krakersy.


    Na koniec ubijamy śmietanę wraz z fixem i wykładamy na górną warstwę. Bierzemy garść płatków migdałów i prażymy na patelni (bez tłuszczu). Kiedy już odrobinę przestygną dekorujemy nimi ciasto.


    Wkładamy do lodówki na min.2h. Tak naprawdę im dłużej tym lepiej. Ja najczęściej przygotowuje ciasto w piątek wieczór, wkładam na noc do lodówki i w sobotę jest wyśmienite!

    Smacznego!





9 komentarzy:



  1. Kocham je, ale ta masa krówkowa jest ochydna, tak powiem;p. Inna, jedyna, najlepsza:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Własnoręcznie zrobiona dużo lepsza :D Ale nie zawsze ma się czas by ja gotować...i gotować... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też właśnie taką dzisiaj kupiłam, bo spróbowałam tego ciasta na kiermaszu w szkole, tyle że na herbatnikach. No i "wygrzebałam" na necie, ze to "3 BIT". Ale na krakersach... hm, chyba spróbuję jednak takiego połączenia, ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie pyszne...uwierzy tylko ten co spróbuje :D

      Usuń
  4. ciasto wygląda obłędnie! :-)
    będę je miała na uwadze planując świąteczno-noworoczne wypieki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. intryguje mnie spód słonych krakersów w słodkim cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie- jakiej wielkosci blachy użyłaś?
    Dzis bede robic ciacho :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam,że z takim opóźnieniem, ale wciągnęła mnie rzeczywistość... moja blacha miała raczej niestandardowe wymiary...na standardową dużą (35x28x6) powinny wejść 4 paczki krakersów

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...