Zainspirowana moją wycieczką na food stock w klubie fabryka, gdzie kosztowałam różnych pyszności serwowanych przez krakowskie restauracje, postanowiłam stworzyć swój własny shake piernikowy. Jest on typowo świąteczny i będzie smakować wielbicielom słodkości. A już niedługo przepis na błyskawiczne ciasteczka, które możecie zobaczyć na tych zdjęciach.
Składniki: (na dwie porcje)
- 450ml mleka
- kilka migdałów
- 2 kostki czekolady (ja użyłam mlecznej, możecie dodać Waszą ulubioną)
- pół łyżeczki miodu
- 2 małe pierniczki ( nie oblane czekoladą)
- szczypta cynamonu
Mleko podgrzewamy do ok 80 stopni Celsjusza. Przelewamy do blendera (lub do miski jeśli używamy blendera ręcznego) doajemy resztę składników i miksujemy ok minuty. Przelewamy do kubeczków. Możemy udekorować bitą śmietaną, cynamonem lub czekoladą. Smacznych zimowych wieczorów :)
chętnie bym się takiego napiła :)))
OdpowiedzUsuńgenialne zdjęcia! ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, bardzo nam miło to słyszeć :)
Usuńwspaniały pomysł na zimowe wieczory!
OdpowiedzUsuńPS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) ...i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)
Pozdrawiam!
Martyna