piątek, 28 grudnia 2012

Super szybkie kruche ciasteczka


Święta już za nami, czas przygotować się do sylwestra. Jeśli nie chcesz tracić dużo czasu w kuchni przed zabawą i poczęstować gości czymś słodkim ten przepis nadaje się perfekcyjnie.

Składniki: (na około dwie blaszki ciasteczek)
  • 35 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • białko
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Na stolnicę przesiewamy mąkę i cukier puder, dodajemy cukier wanilinowy i masło. Nożem siekamy wszystkie składniki, gdy się trochę połączą zaczynamy zagniatać ciasto rękami. Jak tylko otrzymamy jednolitą masę, rozwałkowujemy ciasto dość cienko. Jeśli nie mamy czasu wycinać wzorków możemy po prostu pociąć ciasto nożem na kwadraty, unikniemy wówczas dużej ilości ścinków. Na posmarowane tłuszczem blachy wykładamy ciasteczka i smarujemy je roztrzepanym białkiem. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 15-20 min. Trzeba kontrolować ponieważ szybko mogą się przypalić. Odkładamy do wystygnięcia i chowamy do szczelnego pojemnika.





2 komentarzy:



  1. Ciasto rozpada się nie mizna rozwałkować :( co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  2. super wpis, chętnie skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...