Gdy wiosenne słońce zaczyna pięknie świecić, od razu mam ochotę jeść lekkie posiłki z dużą ilością świeżych warzyw. Ostatnio to jest moje ulubione danie. Super szybkie i bardzo smaczne.
Składniki: ( na 2 porcje):
- 250 g pomidorków cherry
- 200 g makaronu (wybierz swój ulubiony rodzaj)
- ok. 200 g świeżego szpinaku
- kilka listków świeżej bazylii
- ząbek czosnku
- mała cebula
- garść tartego parmezanu
- oliwa z oliwek
- łyżeczka masła
- ok. 1cm paseczek ostrej papryczki (opcjonalnie)
- pieprz, sól
Nastawiamy wodę na makaron. Kroimy pomidorki na połówki, myjemy szpinak i siekamy go na duże kawałki. Siekamy czosnek i cebulę. Na dużej patelni podsmażamy, na oliwie, czosnek i cebulę. (Gdy w tym czasie woda będzie wrzeć, dodajemy makaron.) Po ok. dwóch minutach dodajemy pomidorki. Smażymy minutę i dodajemy szpinak. Doprawiamy i dodajemy posiekane liście bazylii. Dodajemy dwie łyżki wody, w której gotuje się makaron, na patelnię. Możemy również dodać posiekaną ostrą papryczkę aby zaostrzyć smak. Odcedzamy makaron. Do warzyw dodajemy łyżeczkę masła i wsypujemy makaron. Mieszamy i dodajemy sera. Zostawiamy jeszcze przez ok. 2 minuty na gazie, mieszając co chwilę. Gotowe!
Jak się patrzy na takie jedzenie, to az sie chce jesc tylko takie makarony z warzywami, salatki - potrawy lekkie i zdrowe. Sama z corkami ostatnio zrealizowalismy nasz przepis na obiad - łosoś z grilla oraz salatka z roszponką :)
OdpowiedzUsuń