środa, 8 maja 2013

Wiosenna pasta z pomidorkami cherry i szpinakiem.


Gdy wiosenne słońce zaczyna pięknie świecić, od razu mam ochotę jeść lekkie posiłki z dużą ilością świeżych warzyw. Ostatnio to jest moje ulubione danie. Super szybkie i bardzo smaczne.




Składniki: ( na 2 porcje):

  • 250 g pomidorków cherry
  • 200 g makaronu (wybierz swój ulubiony rodzaj)
  • ok. 200 g świeżego szpinaku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • garść tartego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka masła
  • ok. 1cm paseczek ostrej papryczki (opcjonalnie)
  • pieprz, sól
Nastawiamy wodę na makaron. Kroimy pomidorki na połówki, myjemy szpinak i siekamy go na duże kawałki. Siekamy czosnek i cebulę. Na dużej patelni podsmażamy, na oliwie, czosnek i cebulę. (Gdy w tym czasie woda będzie wrzeć, dodajemy makaron.)  Po ok. dwóch minutach dodajemy pomidorki. Smażymy minutę i dodajemy szpinak. Doprawiamy i dodajemy posiekane liście bazylii. Dodajemy dwie łyżki wody, w której gotuje się makaron, na patelnię. Możemy również dodać posiekaną ostrą papryczkę aby zaostrzyć smak. Odcedzamy makaron. Do warzyw dodajemy łyżeczkę masła i wsypujemy makaron. Mieszamy i dodajemy sera. Zostawiamy jeszcze przez ok. 2 minuty na gazie, mieszając co chwilę. Gotowe!




1 komentarzy:



  1. Jak się patrzy na takie jedzenie, to az sie chce jesc tylko takie makarony z warzywami, salatki - potrawy lekkie i zdrowe. Sama z corkami ostatnio zrealizowalismy nasz przepis na obiad - łosoś z grilla oraz salatka z roszponką :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...