poniedziałek, 6 maja 2013

Spaghetti (prawie) bolognese


 Oryginalne Spaghetti bolognese powinno być zrobione na czerwonym wytrawnym winie, jednak nie zawsze mam później możliwość opróżnić resztę butelki, a wino nie może się marnować. Z tego powodu często robię bolognese po swojemu, bez wina i nieco uproszczonym sposobem.



Składniki ( na ok 6 porcji):
  • paczka makaronu spaghetti
  • 2 średnie cebule
  • 500 g wołowego mięsa mielonego
  •  2 opakowanie (po 500g) lekko zagęszczonego soku pomidorowego
  • przyprawy: czosnek, sól, pieprz, mielone suszone pomidory z bazylią, oregano, bazylia, estragon -> dla osób bojących się używania przypraw przyprawa do kuchni włoskie (uwaga zawiera też sól)
  • starty ser żółty (rodzaj i ilość wedle uznania)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 



Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie podmarzamy na odrobinie oliwy. Kiedy będzie już szklista dodajemy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso będzie w połowie surowe w połowie podsmażone. W tym czasie dosypujemy też czosnek, sól i pieprz. Następnie wlewamy jedno opakowanie miazgi pomidorowej i doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy zioła, suszone pomidory, w razie potrzeby więcej czosnku, pieprzy i soli. Dodajemy druga część miazgi pomidorowej i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze chwilę. Mięso musi zrobić się miękkie a sos przejść smakiem ziół i przypraw. Na koniec warto jeszcze raz spróbować i ewentualnie doprawić pod swoje kubki smakowe. Tak przygotowany sos możemy trzymać kilka dni i spokojnie podgrzewać z makaronem w mikrofali.

Smacznego!









1 komentarzy:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...