Oryginalne Spaghetti bolognese powinno być zrobione na czerwonym wytrawnym winie, jednak nie zawsze mam później możliwość opróżnić resztę butelki, a wino nie może się marnować. Z tego powodu często robię bolognese po swojemu, bez wina i nieco uproszczonym sposobem.
Składniki ( na ok 6 porcji):
- paczka makaronu spaghetti
- 2 średnie cebule
- 500 g wołowego mięsa mielonego
- 2 opakowanie (po 500g) lekko zagęszczonego soku pomidorowego
- przyprawy: czosnek, sól, pieprz, mielone suszone pomidory z bazylią, oregano, bazylia, estragon -> dla osób bojących się używania przypraw przyprawa do kuchni włoskie (uwaga zawiera też sól)
- starty ser żółty (rodzaj i ilość wedle uznania)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, następnie podmarzamy na odrobinie oliwy. Kiedy będzie już szklista dodajemy mięso mielone, podsmażamy do momentu aż mięso będzie w połowie surowe w połowie podsmażone. W tym czasie dosypujemy też czosnek, sól i pieprz. Następnie wlewamy jedno opakowanie miazgi pomidorowej i doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy zioła, suszone pomidory, w razie potrzeby więcej czosnku, pieprzy i soli. Dodajemy druga część miazgi pomidorowej i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze chwilę. Mięso musi zrobić się miękkie a sos przejść smakiem ziół i przypraw. Na koniec warto jeszcze raz spróbować i ewentualnie doprawić pod swoje kubki smakowe. Tak przygotowany sos możemy trzymać kilka dni i spokojnie podgrzewać z makaronem w mikrofali.
Smacznego!
spaghetti - zawsze i wszędzie!
OdpowiedzUsuń