Dziś pomysł na szybki i smaczny obiad w trochę innym wydaniu. Pieczone udka z kurczaka pod jogurtowym sosem curry. Jeśli nie lubicie kurczaka z piekarnika bo wychodzi wam za suchy ta wersja jest specjalnie dla Was. Skorupka jogurtu powoduje, że kurczak nie wysycha i zachowuje swoją wilgotność przez co staje się pyszny.
Składniki ( na 4 porcje):
- 4 udka kurczaka
- 350 g jogurtu naturalnego
- pół paczki przyprawy curry
- sól, pieprz, papryka ostra, czosnek( świeży zmiażdżony lub granulowany)
- odrobina oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Udka z kurczaka dokładnie doprawiamy, robimy kieszonkę pomiędzy skóra a mięsem, a do środka wsypujemy(wcieramy) czosnek i sól. Skórę z wierzchu posypujemy ostra papryką. Tak przygotowane udka układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanej olejem. Przykrywamy folią aluminiową lub nakryciem i pieczemy w 180 stopniach przez ok 10-15 min. W tym czasie do jogurtu dodajemy przyprawę curry i odrobinę soli i pieprzu do smaku (sól możemy pominąć). Po upływie 15 mim ostrożnie wyciągamy udka z piekarnika i polewamy je jogurtem. Następnie pieczemy jeszcze ok 30 min już bez przykrycia.
Smacznego!
Super przepis, ale ja raczej użyłabym nóżek ze względu na ich większą "soczystość" :)
OdpowiedzUsuńW tym przepisie nawet pierś wyjdzie soczysta :D Ja lubię udka bo zrobię 4 i każdy pojedzony :)
Usuń