wtorek, 28 maja 2013

Udka kurczaka w jogurtowym sosie curry


Dziś pomysł na szybki i smaczny obiad w trochę innym wydaniu. Pieczone udka z kurczaka pod jogurtowym sosem curry. Jeśli nie lubicie kurczaka z piekarnika bo wychodzi wam za suchy ta wersja jest specjalnie dla Was. Skorupka jogurtu powoduje, że kurczak nie wysycha i zachowuje swoją wilgotność przez co staje się pyszny.


Składniki ( na 4 porcje):
  • 4 udka kurczaka
  • 350 g jogurtu naturalnego 
  • pół paczki przyprawy curry
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek( świeży zmiażdżony lub granulowany)
  • odrobina oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Udka z kurczaka dokładnie doprawiamy, robimy kieszonkę pomiędzy skóra a mięsem, a do środka wsypujemy(wcieramy) czosnek i sól. Skórę z wierzchu posypujemy ostra papryką. Tak przygotowane udka układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym wysmarowanej olejem. Przykrywamy folią aluminiową lub nakryciem i pieczemy w 180 stopniach przez ok 10-15 min. W tym czasie do jogurtu dodajemy przyprawę curry i odrobinę soli i pieprzu do smaku (sól możemy pominąć). Po upływie 15 mim ostrożnie wyciągamy udka z piekarnika i polewamy je jogurtem. Następnie pieczemy jeszcze ok 30 min już bez przykrycia.

Smacznego!







2 komentarzy:



  1. Super przepis, ale ja raczej użyłabym nóżek ze względu na ich większą "soczystość" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie nawet pierś wyjdzie soczysta :D Ja lubię udka bo zrobię 4 i każdy pojedzony :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...