niedziela, 19 maja 2013

Muffiny z rabarbarem i kruszonką

Rozpoczyna się sezon na rabarbar, który jest wspaniałym warzywkiem. W gorący, słoneczny dzień nie ma nic lepszego niż deser użyciem orzeźwiającego kwaśnego rabarbaru. Kompot, ciasto drożdżowe czy rabarbar pod pierzynką...Pierwsze łodyżki które pojawiły się u mnie w domu skończyły jako dodatek do muffinów, zostały one pochłonięte przy niedzielnej kawie. Do ich zrobienia zainspirowało mnie przepiękne zdjęcie oraz przepis z Kulinarnych Spotkań.
Składniki:
Ciasto:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 110 ml oleju
  • 150 g rabarbaru
Kruszonka: 
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 łyżki brązowego cukru ( na białym tez się uda)
  • 30 g masła
 W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki: makę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre: jajka, olej, mleko. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do suchych składników. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Rozpuszczamy masło i mieszamy z mąką i cukrem. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy. Rozkładamy do foremek i pieczemy 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego! 





5 komentarzy:



  1. Muszą być bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. muffinki - obowiązkowo w maju z rabarbarem :)
    dziękuję za Twój udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotki! I rewelacyjne te foremki silikonowe. Ja upiekłam podobne, ale w kształcie serc z tych foremek i się cudownie prezentują: http://www.garneczki.pl/produkt/foremki-do-muffinek-6-sztuk-serca,4053

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serducha też mam, ale nie na wszystkich muffinach wychodzi ładnie ich kształt

      Usuń
  4. Nie spotkałam się jeszcze z muffinkami z rabarbarem, ale śmiem przypuszczać, że są przepyszne - szczególnie jakby dodać jeszcze trochę jabłka. :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...