Rozpoczyna się sezon na rabarbar, który jest wspaniałym warzywkiem. W gorący, słoneczny dzień nie ma nic lepszego niż deser użyciem orzeźwiającego kwaśnego rabarbaru. Kompot, ciasto drożdżowe czy rabarbar pod pierzynką...Pierwsze łodyżki które pojawiły się u mnie w domu skończyły jako dodatek do muffinów, zostały one pochłonięte przy niedzielnej kawie. Do ich zrobienia zainspirowało mnie przepiękne zdjęcie oraz przepis z Kulinarnych Spotkań.
Składniki:
Ciasto:
- 2 szkl. mąki pszennej
- 100 g brązowego cukru
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 110 ml oleju
- 150 g rabarbaru
- 50 g mąki pszennej
- 2 łyżki brązowego cukru ( na białym tez się uda)
- 30 g masła
Smacznego!
Muszą być bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńmuffinki - obowiązkowo w maju z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za Twój udział w akcji!
Pychotki! I rewelacyjne te foremki silikonowe. Ja upiekłam podobne, ale w kształcie serc z tych foremek i się cudownie prezentują: http://www.garneczki.pl/produkt/foremki-do-muffinek-6-sztuk-serca,4053
OdpowiedzUsuńserducha też mam, ale nie na wszystkich muffinach wychodzi ładnie ich kształt
UsuńNie spotkałam się jeszcze z muffinkami z rabarbarem, ale śmiem przypuszczać, że są przepyszne - szczególnie jakby dodać jeszcze trochę jabłka. :D
OdpowiedzUsuń