To mój pierwszy przepis, który wypróbowałam z książki kucharskiej "Każdy może gotować" J.Oliver. Dzięki moim cudownym znajomym trafiła ona w moje ręce i oczarowała. W tak słoneczne dni orzeźwiająca zupa-krem nadaje się idealnie i co najważniejsze szybko się ją przygotowuje.
Składniki (ok. 6-8 porcji)
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1,8 l bulionu drobiowego
- 800 g mrożonego groszku
- pęczek mięty
- sól, pieprz
- oliwa
Pokrój marchew w plastry, cebule oraz czosnek w kostkę. W garnku (w którym będziesz gotować zupę) na oliwie podsmaż warzywa ok. 10 min aż marchew zmięknie a cebula będzie złocista. Następnie wlej gorący bulion. Dodaj groszek i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10 min. W tym czasie posiekaj miętę. Gdy zupa będzie gotowa przelej do blendera (lub użyj blendera ręcznego) dodaj przyprawy oraz mięte i zmiksuj. Możesz podawać z grzankami.
0 komentarzy:
Prześlij komentarz