środa, 15 maja 2013

Krem z zielonego groszku z miętą


To mój pierwszy przepis, który wypróbowałam z książki kucharskiej "Każdy może gotować" J.Oliver. Dzięki moim cudownym znajomym trafiła ona w moje ręce i oczarowała. W tak słoneczne dni orzeźwiająca zupa-krem nadaje się idealnie i co najważniejsze szybko się ją przygotowuje.



Składniki (ok. 6-8 porcji)

  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,8 l bulionu drobiowego
  • 800 g mrożonego groszku
  • pęczek mięty
  • sól, pieprz
  • oliwa


Pokrój marchew w plastry, cebule oraz czosnek w kostkę. W garnku (w którym będziesz gotować zupę) na oliwie podsmaż warzywa ok. 10 min aż marchew zmięknie a cebula będzie złocista. Następnie wlej gorący bulion. Dodaj groszek i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 10 min. W tym czasie posiekaj miętę.  Gdy zupa będzie gotowa przelej do blendera (lub użyj blendera ręcznego) dodaj przyprawy oraz mięte i zmiksuj. Możesz podawać z grzankami.






0 komentarzy:



Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...