czwartek, 4 kwietnia 2013

Zupa z serków topionych na białym winie



Bardzo prosta zupa, którą zdecydowałam się zaserwować podczas uroczystego obiadu. Jest szybka, smaczna i wyróżnia się od zup które zazwyczaj podaje się w moim domu. Jeśli zupę mają jeść dzieci, kobiety w ciąży lub osoby nie spożywające alkoholu, dodatek wina możemy spokojnie pominąć. Zupa także będzie smaczna, jednak nieco bardziej mdła.
Składniki:
  • 0,5 l bulionu
  • pół szklanki mleka
  • 2 serki topione bez dodatków (gouda, śmietankowe)
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 150 ml wytrawnego białego wina
  • groszek ptysiowy
Bulion gotujemy razem z mlekiem, uważając żeby nam nie wykipiał. Dodajemy serki topione i gotujemy, aż się rozpuszczą, a zupa będzie jednolita. Doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia i dodajemy wino. Od razu podajemy.








2 komentarzy:



  1. ja dodaję zawsze serki topione do zup krem z ogórka, rzodkiewki :) ale zupa z samych serków też brzmi smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę dobra, a białe wino dodaje jej ekstrawagancji :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...