poniedziałek, 18 marca 2013

WIDEO! Omnomnom zaprasza na pączki z dziurką!



Z okazji setnego postu postanowiłyśmy przygotować dla Was coś specjalnego - nasz znak rozpoznawczy. Pączki z dziurką w różowej polewie inaczej zwane Donatami. Bardzo starałyśmy się by choć trochę przypominały pączka z naszego logo, ale pozostawimy to już Waszej ocenie. A żeby było jeszcze fajniej poza przepisem przygotowałyśmy dla Was także pączkowy filmik. Jest to nasza premiera przed kamerą i mamy nadzieję, że Wam się spodoba, jeśli tak kto wie może będzie ich więcej. Jeśli się Wam spodoba, klikajcie łapki w górę i subskrybujcie nasz kanał :)


Składniki (na 20 szt.):
  • 2 opakowania suchych drożdży instant
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 1 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki (70g) i tłuszczu (w tym wypadku rozpuszczone masło)
  • 5 szklanek mąki
  • 1 litr oleju do smażenia
  •  200g cukru pudru
  • 2 białka
  • barwnik spożywczy w proszku 
  • kolorowa posypka do dekoracji

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, drożdże, jajka masło, mleko i wodę i dokładnie miksujemy do uzyskania ciasta o jednolitej strukturze.  Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h. Kiedy ciasto już wyrośnie wykładamy je na stolnicę posypana mąką i wyrabiamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli ciasto jest zbyt klejące możemy dodać do niego trochę mąki i wyrobić. Następnie rozwałkowujemy cisto na płat grubości ok 0,5 cm i wycinamy z niego kółeczka. My użyłyśmy do wycinania miseczki i kieliszka do wycięcia dziurek. Kiedy pączki są już przygotowane, wlewamy do garnka litr oleju i stawiamy na kuchence aby  się rozgrzał. Olej jest nagrzany kiedy po wrzuceniu do niego małego okruszka ciasta zacznie skwierczeć. Wtedy wrzucamy nasze pączki ok 4szt. na raz w zależności od wielkości naczynia. Musimy ich pilnować by się nie spaliły i obrócić kiedy odpowiednio się zarumienią. Kiedy będą już równo przyrumienione z dwóch stron, wyciągamy je na papierowy ręcznik by obciekły z tłuszczu. Kiedy pączki stygną do cukru pudru dodajemy białka i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Jeśli chcemy aby lukier był kolorowy dodajemy barwnik spożywczy i miksujemy do równomiernego zabarwienia masy. Na koniec dekorujemy nasze pączki lukrem i posypką.
Smacznego!





4 komentarzy:



  1. Pychota!:) Oj kusicie ;-)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niebo w gębie, same byłyśmy w szoku, że aż takie pyszne :)

      Usuń
  2. Jeny, z oponkami przeżyłam prawdziwy koszmar... Następnym razem zdecyduję się na Wasz przepis, wygląda bezpieczniej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez przepis naprawdę polecamy :) Choć jak z każdym ciastem drożdżowym, jest z nim trochę zabawy :P

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...