wtorek, 26 lutego 2013

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym



To jest jedno z dań awaryjnych. Chętnie po nie sięgam gdy w brzuchu burczy i chce jak najszybciej coś zjeść. W przepisie używam sosu w proszku - żeby zaoszczędzić czasu. Jeśli robisz to danie mając trochę więcej niż 15 min warto zrobić sos pomidorowy własnoręcznie.Żeby nie przedłużać, podaję przepis.



Składniki (na 2 porcje):

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • pół opakowania makaronu (rodzaj wg upodobań)
  • opakowanie sosu do spaghetti w proszku (lub gotowy sos w słoiczku, własnoręcznie robiony sos)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • woda (w przypadku sosu w proszku)
Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekany lub zmiażdżony czosnek. Dodajemy odsączonego tuńczyka i podsmażamy dwie minuty. Zalewamy wodą i wsypujemy sos w  proszku. Mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na około 5 min. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron odcedzamy, układamy na talerzu   i polewamy sosem. Gotowe!




0 komentarzy:



Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...