To jest jedno z dań awaryjnych. Chętnie po nie sięgam gdy w brzuchu burczy i chce jak najszybciej coś zjeść. W przepisie używam sosu w proszku - żeby zaoszczędzić czasu. Jeśli robisz to danie mając trochę więcej niż 15 min warto zrobić sos pomidorowy własnoręcznie.Żeby nie przedłużać, podaję przepis.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- pół opakowania makaronu (rodzaj wg upodobań)
- opakowanie sosu do spaghetti w proszku (lub gotowy sos w słoiczku, własnoręcznie robiony sos)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka oliwy z oliwek
- woda (w przypadku sosu w proszku)
Gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekany lub zmiażdżony czosnek. Dodajemy odsączonego tuńczyka i podsmażamy dwie minuty. Zalewamy wodą i wsypujemy sos w proszku. Mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na około 5 min. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron odcedzamy, układamy na talerzu i polewamy sosem. Gotowe!
0 komentarzy:
Prześlij komentarz