niedziela, 17 lutego 2013

Lasagne ze szpinakiem





Na spotkania ze znajomymi nie trzeba wychodzić do restauracji czy kawiarni, można zrobić w domu wspólne gotowanie! Tak, też się ostatnio stało i dziś mam zaszczyt zaprezentować danie mojego zaprzyjaźnionego kucharza amatora ;) Nie trzeba chyba przekonywać, że to świetna i zarazem pyszna zabawa :) 

A Wy urządzacie takie spotkania kulinarne ze swoimi znajomymi, przyjaciółmi czy też rodziną?


Na 4-5 osób:
  • Płaty lasagne
  • 900-1000g mrożonego szpinaku,
  • 1 średniej wielkości główka czosnku,
  • 2 kulki mozzarelli (po ok. 125g),          
  • Mała kostka sera/starta mozzarella.

Sos:
  • 500g passaty lub innego sosu pomidorowego,
  • 3 pomidory lub puszka rozdrobnionych pomidorów,
  • 3 średnie cebule,
  • 3 marchewki.



Szpinak wrzucamy do garnka i na wolnym ogniu pozwalamy mu się rozmrozić, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas. W międzyczasie możemy przygotować resztę składników. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju, gdy już zrobi się miękka (ok. 5 minut), ścieramy drobno marchewki i całość zalewamy sosem pomidorowym. Dokładamy rozdrobnione pomidory (najlepiej bez skórek) i przyprawiamy wedle uznania (sól, bazylia, oregano, tymianek) i całość mieszamy. Ścieramy ser do oddzielnego naczynia i nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
Gdy szpinak jest już roztopiony, wrzucamy do niego pokrojone kulki mozzarelli i mieszamy, by ser rozpuścił się w gorącym szpinaku. Dokładamy drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę czosnek, całość solimy i również doprawiamy.
Lasagne możemy przygotować na głębokiej blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Szpinaku powinno starczyć na dwa piętra, tj. płaty lasagne – szpinak – płaty – szpinak – płaty, i całość przykrywamy wcześniej przygotowanym sosem. Jeśli danie przygotowujemy na blaszce, powinniśmy ją przykryć folią aluminiową. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika na 20 minut, po tym czasie wyciągamy, posypujemy wcześniej startym serem i z powrotem w piekarniku, tym razem już odkryta, tak, by ser się zarumienił, lazania siedzi kolejne 5 minut.

Radzimy aby lasagne zostawić przed podaniem ok 10 min w temperaturze pokojowej, żeby łatwiej ją pokroić i podać :)








0 komentarzy:



Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...