wtorek, 29 stycznia 2013

Ryż z truskawkami


Kiedy ujrzałam na Durszlaku akcje RYŻ NA SŁODKO od razu przypomniała mi się moja ulubiona potrawa z dzieciństwa. Banalnie prosta, szybka gościła u nas w domu najczęściej w lecie kiedy sezon na truskawki był w pełni, ale także wypełniała brak pomysłu na piątkowy bezmięsny obiad. Ryż z truskawkami cieszył podniebienia zarówno dzieci jak i dorosłych.

Składniki (na 4 porcje):
  •     4 woreczki ryżu
  •     paczka mrożony truskawek ( chyba, że mamy świeże pod ręką)
  •     duży kubek śmietany (ok 250,300ml)
  •     2 łyżki cukru

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Truskawki rozmrażamy i miksujemy na mus w razie potrzeby odrobinę dosładzamy.  Śmietanę słodzimy ok. 2 łyżkami cukru (chyba, że słodziliśmy truskawki to mniej). Na talerze wykładamy ryż, polewamy śmietaną, następnie truskawkami. Na sam koniec przyozdabiamy śmietanowym wzorkiem.
Smacznego.



4 komentarzy:



  1. bardzo lubie taki ryż; ale mi apetytu zrobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota!! dziekuje za udzial w akcji))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszności! i jeszcze te truskawki mmmniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmmm uwielbiam ruż a jeszcze truskawki mm boskie i jak apetycznie wyglada :d

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...