sobota, 2 lutego 2013

Stek wołowy na roszponce z parmezanem


Stek to jedno z moich ulubionych dań. Jest łatwe w przygotowaniu a smakuje cudownie. Jednak mięso z polędwicy wołowej jest bardzo drogie przez co na taki przysmak pozwalam sobie przy specjalnych okazjach. Czas smażenia, który podałam sprawi, że stek będzie średnio wysmażony. W zależności od tego jaki lubicie najbardziej, dodajcie lub odejmijcie po kilka minut.





Składniki ( na 1 porcję):

  • 1 stek z polędwicy wołowej (mój miał ok 2-2,5 cm grubości)
  • garść roszponki
  • kilka cienkich plasterków parmezanu (może być również tarty)
  • oliwa z oliwek
  • dwie łyżeczki sosu chili słodkiego
  • sól, pieprz
Stek wyjmujemy z lodówki ok godziny przed smażeniem (min pół godz. wcześniej). Doprawiamy go solą i pieprzem dokładnie wcierając przyprawy w mięso. Następnie smarujemy z obydwu stron oliwą z oliwek i zostawiamy na godzinę. Możemy w tym czasie przygotować sałatkę. Myjemy roszponkę, suszymy i układamy na talerzu. Doprawiamy delikatnie solą, kropimy oliwą i sosem chili. Posypujemy parmezanem. Po  godzinie rozgrzewamy patelnię (bez oleju - starczy nam oliwa, którą posmarowaliśmy steki). Na mocno rozgrzaną patelnię kładziemy mięso i dobrze dociskamy do dna. Smażymy ok 2,5 min. z jednej strony(po minucie możemy delikatnie zmniejszyć gaz). Przewracamy i smażymy tyle samo z drugiej strony. 

Jeśli chcesz dobrze wysmażony stek dodaj z każdej ze stron ok 1,5 min. Jeśli wolisz słabo wysmażony zmniejsz czas o ok. 1 min. z każdej ze stron.

Gdy stek będzie gotowy przełóż go na pusty talerz i przykryj miseczką lub innym głębokim talerzem na kilka minut. Dzięki temu sok z mięsa wsiąknie i stek będzie soczysty. Na koniec pozostaje tylko pokroić i ułożyć na sałatce. Gotowe!




2 komentarzy:



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...