czwartek, 3 stycznia 2013

Muffiny szpinakowe z fetą


Witajcie w nowym roku. :)
Korzystając z tego, że karnawał to czas zabawy, imprez i zapraszania znajomych postanowiłam tym razem wrzucić przepis na wytrawne muffinki. Tym razem wersja ze szpinakiem i słonym serem feta. Idealnie sprawdzają się jako drobna przekąska i sposób na mały głód. 


Składniki na 12 sztuk:

  • 100g mrożonego szpinaku
  • 2 jajka
  • 75g sera feta
  • 150g maki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz do smaku wedle uznania 
   W szpinak warto zaopatrzyć się wcześniej żeby zdążył się spokojnie rozmrozić. W ostatniej chwili zawsze możemy skorzystać z mikrofalówki lub gorącej kąpieli. Następnie przerzucamy go na sitko i odsączamy z wody. Przekładamy do dużej miski i dodajemy sprasowany czosnek oraz pieprz. Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do szpinaku wraz z fetą. Wszystko należny starannie wymieszać. Na końcu dosypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko i ponownie dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto nakładamy do 2/3 wysokości naszych foremek i pieczemy w 190 stopniach ok 15-20 min. Przez pierwsze 10 min najlepiej na opcji pieczenia od dołu, którą później zmieniamy na górę i dół.




4 komentarzy:



  1. Brzmią apetycznie :) Szpinak i feta - zgrana para!

    OdpowiedzUsuń
  2. przymierzam się do wytrawnych muffin już jakiś czas i tak obserwując Twoje, nabrałam na nie ochoty jeszcze bardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczekaj jeszcze kilka dni :) Będzie przepis na jeszcze pyszniejsze z serem i kiełbasą :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...