Nowy rok nastał, a wraz z nim nasze noworoczne postanowienie. Większość z Was pewnie kolejny raz obiecała sobie zrzucić kilka kilogramów. Trzymam kciuki, a że nie jestem zwolenniczką surowych diet odchudzających proponuje wam kopniak energetyczno-witaminowy na cały dzień. Czyli tradycyjnego schabowego w zdrowym, zielonym otoczeniu polanym nieziemskim sosem.
Składniki (ilość zależna od apetytu i ilości osób)
- Kotlet schabowy ( użyłam panierowanego bo zostały w lodówce, jednak dla bardziej liczących kalorie ten bez panierki też będzie idealny)
- mieszanka sałatkowa ( u mnie wszystkie możliwe zielone sałatkowe roślinki)
- cebula (duuużo cebuli)
- ogórki konserwowe
- pomidor
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 4 łyżeczki oleju z orzechów włoskich lub oliwy
Jeśli używamy sałaty drzemy ja na mniejsze kawałki i rozdzielamy na tyle miseczek ile potrzeba nam porcji. Jeśli mieszanki sałatkowej, rozkładamy garściami. Cebule kroimy w piórka, ogórka w kostkę, a pomidory na ćwiartki (chyba, ze są duże to ćwiartki jeszcze na pół).
Na sałacie układamy kolejno cebule, ogórka i pomidora.
Składniki sosu przekładamy do miseczki (lub pojemnika do sosów) i mieszamy do momentu dokładnego połączenia się składników. Skrapiamy nim przygotowane warzywa, a na wierzch układamy pokrojonego w cienkie paseczki kotleta.
Smacznego!
nie wpadłam na to nigdy by wrzucić schabowego do sałatki! fajny pomysł ;) i wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że pomysł bardzo oryginalny.. :D Spróbuję : )
OdpowiedzUsuńDziś próbuje zrobić sam sałatkę
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem jajka i majonezu
Zamiast ogórka konserwowego daje kiszony