sobota, 26 stycznia 2013

Azjatyckie rollsy z papieru ryżowego


Świetny sposób na imprezowe przekąski lub lunch. Robi się je bardzo łatwo i można użyć swoich ulubionych składników.



Składniki:

  • opakowanie papieru ryżowego
  • pół opakowania makaronu ryżowego (cienkich nitek)
  • awokado
  • łosoś wędzony na gorąco - opakowanie ok 150g
  • pół ogórka szklarniowego
  • sos słodki chili (może być też majonez, wasabi, sriracha - wedle upodobań)
  • do podania sos sojowy

Przygotuj makaron ryżowy wg przepisu na opakowaniu. Zwilż papier ryżowy wodą i połóż na desce.Pokrój ogórka (w cienkie paski), awokado, łososia. Na miękkim papierze poukładaj składniki na środku dolnej części (makaron, ogórek, sos, łosoś, awokado). Zawiń zaczynając od dolnego brzegu, następnie boki papieru a na końcu zroluj (podobnie jak krokiety). Gotowe rollsy możesz zostawić całe lub przekroić na pół. Sos sojowy podawaj w osobnej miseczce.










5 komentarzy:



  1. wygląda na prawdę smacznie :) można się poczęstować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Oczywiście! Wszystko co robimy, robimy dla Was ;)

      Usuń
  2. Kochane powiedzcie mi proszę czy to o takim papierze mowa? Widziałam jeszcze sajgonki w ciescie filo. Poniżej podaje adres sklepu w którym znalazlam papier
    papier ryżowy

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...