Sałatki
stały się ostatnio moją miłością, co pewnie już zauważyliście na
blogu. Im częściej mam z nimi do czynienia, tym więcej ich zalet mi się
objawia. Po pierwsze są smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu, po
drugie są zdrowe, a poza tym idealnie nadają się do wykorzystania
okrawków z kurczaka, które zostają po filetach czy też roladkach. Oto mój najnowszy pomysł na sałatkowy obiad.
Składniki(na 1 porcję):
- pierś z kurczaka (bądź okrawki)
- ogórek
- pomidor
- jajko ugotowane na twardo
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżeczki majonezu
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- ząbek czosnkek
- 3 łyżeczka oliwy z oliwek
Na początek najlepiej przygotować sos czosnkowy, żeby miał chwilkę na nabranie mocy. Do małego jogurty dodajemy ok 2 łyżeczek majonezu (tylko dla złamania smaku) i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą i zwykłym pieprzem i odstawiamy na kilka chwil by czosnek się uaktywnił.Czas na sałatkę.
Zaczynamy od pokrojenia kurczaka w niewielką kostkę i wymieszania go z oliwą z oliwek, pieprzem ziołowym oraz solą. Następnie obieramy i kroimy ogórka (pamiętajmy, że jeżeli to ogórek gruntowy obieramy go strony jasnej do ciemnej), kroimy pomidora i rozkładamy mieszankę sałatkową do naczyń w których będziemy podawać sałatkę. Teraz czas na podsmażenie kurczaka na patelni, pamiętajcie że jest już na nim oliwa i nie musicie dodawać tłuszczu na patelnię. Kurczak po ok 3 min powinien być gotowy. Nakładamy go na przygotowane wcześniej porcje sałaty i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy ogórka a na sam wierzch układamy pomidora i pokrojone na ćwiartki jajko. Ostatnia przysłowiowa wisienką na naszej sałatce będzie pyszny sos czosnkowy.
Smacznego.
0 komentarzy:
Prześlij komentarz