wtorek, 18 września 2012

Zielone placuszki z cukinii


I znów cukinia, tak jakby Wam było mało :P. Trzeba korzystać z sezonowych warzyw i owoców puki mamy do nich dostęp! A ja cukinie wykorzystałam w 200%. :) Tym razem w formie pysznych zielonych placuszków. Taka odmiana dla ziemniaczanych , które w domu stały się już rutyną.

Składniki:
  • cukinia starta na drobnych oczkach (ok 600g)
  • 2 jajka
  •  kilka łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • zioła ( ja użyłam bazylii, oregano, estragony i tymianku)

Cukinie odciskamy z soku, dodajemy jajka i mąkę by otrzymać konsystencję podobną do masy na placki ziemniaczane (raczej gęstsza niż rzadszą). Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Pieczemy na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania z obu stron chrupiącej złocistej skorupki.
Smacznego!








4 komentarzy:



  1. uwielbiam wszystko co zielone ! takie placuszki muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna odmiana, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ładniutkie z tym dodatkiem zieleni;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...