I znów cukinia, tak jakby Wam było mało :P. Trzeba korzystać z sezonowych warzyw i owoców puki mamy do nich dostęp! A ja cukinie wykorzystałam w 200%. :) Tym razem w formie pysznych zielonych placuszków. Taka odmiana dla ziemniaczanych , które w domu stały się już rutyną.
Składniki:
- cukinia starta na drobnych oczkach (ok 600g)
- 2 jajka
- kilka łyżek mąki
- sól, pieprz
- zioła ( ja użyłam bazylii, oregano, estragony i tymianku)
Cukinie odciskamy z soku, dodajemy jajka i mąkę by otrzymać konsystencję podobną do masy na placki ziemniaczane (raczej gęstsza niż rzadszą). Dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Pieczemy na rozgrzanym tłuszczu do momentu uzyskania z obu stron chrupiącej złocistej skorupki.
Smacznego!
uwielbiam wszystko co zielone ! takie placuszki muszą być pyszne
OdpowiedzUsuńFajna odmiana, podoba mi się :)
OdpowiedzUsuńładniutkie z tym dodatkiem zieleni;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuń