Ta potrawa najczęściej gości na moim stole gdy lodówka świeci pustką. Zazwyczaj zostaje mi puszka tuńczyka i troche śmietany. Makaronu u mnie nigdy za wiele, więc danie to jest moim kołem ratunkowym. Drugą jego wariację, gdy zamiast śmietany zostaje mi sos pomidorowy pewnie również tu zaprezentuję.
Składniki (na dwie porcje):
- ok. 200g makaronu (użyłam penne)
- średnia cebula
- ząbek czosnku
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- ok 2 łyżek śmietany (najlepiej gęstej)
- odrobina świeżej papryki peperoni
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Makaron gotujemy. Na patelni polanej odrobiną oliwy, na małym ogniu szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy tuńczyka i posiekaną pepperoni i wszystko doprawiamy. Rozdrabniamy rybę widelcem i mieszamy. Po kilku minutach zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę od razu mieszając. Podajemy z makaronem. Możemy posypać świeżą lub suszoną pietruszką.
Pychota :) Zdrowo i smacznie. Tylko kilka oliwek bym dodała, bo je uwielbiam.
OdpowiedzUsuńProste i pyszne danie. My takie uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie ! to by mi smakowało, pycha <3
OdpowiedzUsuńproste i smaczne ;) lubię takie dania na szybko ;)
OdpowiedzUsuń