czwartek, 6 września 2012

Smak szczęścia czyli ciasto czekoladowe z cukinią


Kiedy szukałam pomysłu na danie z cukinii i znalazłam ciasto czekoladowe, trochę się go bałam. Połączenie cukinii i czekolady nie do końca do mnie przemawiało. Jednak ciekawość wygrała i bardzo się z tego ciesze. Powiem tak: NIEBO W GĘBIE! Dosłownie rozpływa się w ustach i jest przepyszne! Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować, odważcie się bo naprawdę wiele tracicie.
Składniki:
  •  ok 350 g startej na grubych oczkach cukinii
  • 115 g masła (wyciągnijcie je wcześniej z lodówki żeby zmiękło)
  • pół szklanki oleju
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany (może być tez jogurt naturalny)
  • 300g maki
  • 70g kakao
  • rodzynki
Masło ucieramy mikserem na puszysta masę, po trochę dodajemy olej cały czas miksując. Następnie wsypujemy cukier, aromat, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy do połączenia się składników i dodajemy jajka. Kiedy masa jest jednolita wsypujemy odrobinę maki, część jogurtu i tak na przemian cały czas miksując. Na koniec dodajemy kakao. Odkładamy mikser i do naszej masy dorzucamy starta cukinię i rodzynki.Wszystko mieszamy, a następnie wykładamy na blachę posmarowana masłem i obsypana krupczatką lub bułką tartą. Pieczemy w 160 stopniach przez około 40-45 min (do czasu kiedy patyczek będzie suchy).

Smacznego!




3 komentarzy:



  1. pięknie wyrosło ;) takie puszyste. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie piekę, robi sie je bardzo szybko, twój opis teo ciasta do mnie przemówił. Od siebie dałam cukier waniliowy i żurawinę zamiast rodzynek. Dam znać jak smakuje pozdr.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na wieści. :) Ja osobiście lepszego czekoladowego ciasta niż to z cukinią nie jadłam do tej pory :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...