sobota, 8 września 2012

Shupfnudeln jako ekspresowe danie




Gdy nie macie na nic czasu, tak jak ja ostatnio, proponuję bardzo szybką wariację obiadową. Nie jest ona może najzdrowsza ale ratuje gdy głód mocno doskwiera. Możecie tak naprawdę dodać do lusek to co macie w lodówce np. resztki kurczaka, brokuły, cukinię, bakłażan czy coś innego na co macie ochotę. Ja miałam akurat resztkę papryki i kilka pieczarek. Niestety zabrakło mi cebuli, która dopełniłaby swoim smakiem danie więc dopiszę ją w przepisie.


Składniki (2 porcje):
  • opakowanie Shupfnudeln
  • ok. 10 pieczarek
  • papryka czerwona
  • mała cebula
  • suszona pietruszka
  • sól, pieprz, chilli w proszku
  • oliwa z oliwek, dwie łyżeczki masła,
  • 2-3 łyżki wody


Pieczarki i paprykę kroimy na kawałki (jak Wam najwygodniej i najszybciej;) ) a cebulę siekamy. Na łyżeczce masła i oliwy smażymy wszystkie warzywa aż pieczarki puszczą sok. Następnie przyprawiamy (chilli dla zwolenników ostrości), sypiemy pietruszką i podlewamy wodą. Zmniejszamy gaz i dusimy. W tym czasie na drugiej patelni roztapiamy łyżeczkę masła z  łyżką oliwy i wrzucamy kluski. Smażymy ok. 5min aż będą rumiane. Przekładamy na talerz polewamy sosem z warzywami i gotowe :)






3 komentarzy:



  1. Akurat wczoraj je jadłam :) Też mieszkasz w Niemczech?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszkam w Polsce ;) ale takie rzeczy można tu już znaleść w większych sklepach ;) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Fajne te kluseczki ;) może faktycznie nie najzdrowsze, ale za to smaczne;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...